Doboznak nézte saját szerelőjét egy gyilkos robot

Rakodó robotkar zúzott halálra egy férfit egy dél-koreai gyárban, miután nem tudta megkülönböztetni az általa pakolt, élelmiszerrel teli dobozoktól.

2023. november 8., 19:47

Szerző:

A BBC News szerdai beszámolója szerint a halálos baleset áldozata egy robotikai cég 40 éves alkalmazottja volt, aki éppen a robot működését ellenőrizte a dél-kjongszang tartománybeli paprikaválogató üzemben. 

A robotkar, amely paprikával teli dobozokat rakodott, megragadta a férfit, testét a szállítószalaghoz szorította, és ezzel összezúzta az arcát és a mellkasát. 

A férfit kórházba szállították, de belehalt sérüléseibe. 

A Yonhap dél-koreai hírügynökség közlése szerint az alkalmazott a robot érzékelőit akarta ellenőrizni a szerdára kitűzött próbaüzem előtt. A tesztet eredetileg két nappal korábbra tervezték, de a robot érzékelőjével kapcsolatban felmerült problémák miatt elhalasztották. 

Az üzem tulajdonosa, a Donggoseong Külkereskedelmi Mezőgazdasági Kombinát illetékese a baleset után kiadott közleményében „pontos és biztonságos” rendszer felállítását szorgalmazta. 

Dél-Koreában márciusban történt hasonló baleset egy autóalkatrészeket gyártó üzemben, ahol egy robot súlyos sérüléseket okozott egy ötvenes éveiben járó férfi alkalmazottnak.

(Kiemelt képünk illusztráció. Két robotkar kávét főz a 2023. évi Kínai Nemzetközi Szolgáltatáskereskedelmi Vásár (CIFTIS) alatt a Shougang Parkban, Pekingben, Kína fővárosában, 2023. szeptember 5-én. Fotó: Chen Shuo / Xinhua / AFP)

Csaknem félezer indulóból a második helyen végzett a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karának csapata a Cisco CyberCUP nemzetközi kiberbiztonsági versenyen – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény szombaton az MTI-vel.