Chipet ültetett egy ember agyába Elon Musk, miért? Hogyan?

Chipet ültetett egy ember agyába Elon Musk cége a Neuralink, ezzel kapcsolatban válaszolt Jazzy Business Class műsorkészítőinek kérdéseire Babiczky Ákos a Holland Idegtudományos Intézet kutatója. 

2024. február 13., 15:15

Szerző:

Elon Musk cége a Neuralink hatéves kutatás és megannyi állatkísérlet után sikeresen ültetett chipet egy emberi agyba – ezzel kapcsolatban válaszolt a Jazzy Business Class műsorkészítőinek kérdéseire Babiczky Ákos a Holland Idegtudományos Intézet kutatója. 

Elon Musk chipje úgy működik – nagyon leegyszerűsítve –, hogy rengeteg, körülbelül ezer apró drótot ültetnek be, ami egy chipre van rákapcsolva a páciensek agykérgében, és ez az ezer elvezetési pontból, vagy drótból álló műszer az idegsejtek aktivitását tudja kódolni, majd vezeték nélkül elküldeni egy számítógépre. Az idegsejtek aktivitása lefordítható valamilyen digitális jelre, és a cél az, hogy hosszú tréningezést követően megtanítsák az adott páciensnek, hogy az agy adott területén megfelelő aktivitás a számítógépből milyen reakciókat vált ki – magyarázta Babiczky a műsorkészítőknek és a hallgatóknak.  

Mint kifejtette: a páciens szó szerint megtanulja, hogy az az agyterület, amit korábban mondjuk, arra használt, hogy a kezében az izmokat mozgassa, az most ezen a chipen keresztül egy monitoron egy kurzort fog mozgatni. Fontos kiemelni, hogy ez nem Elon Musk találmánya, vagy ötlete. Maga a technika évtizedek óta létezik. Több, mint ötszáz olyan cég van a világban, amely már ültetett emberek agyába hasonló chipeket. Azt hiszem,

volt már próbálkozás olyanra is, hogy autót vezessenek ezen a chipen keresztül.

Elon Musk, nyilván egy nagyon jó üzletember és PR szakember, de ebben az esetben én nem látom azt, hogy hol van az ő eszméletlen újdonsága vagy hozzáadott értéke vélte a kutató, aki szerint nehéz elképzelni, hogy rövid időn belül – akár a gazdag országokban – TB-támogatottan, széleskörűen hozzáférhető legyen ez a technológia.

Kiknek lehet hasznos, milyen jellegű problémákra jelenthet orvosságot? Milyen kockázatai lehetnek a módszernek? Ezekről is beszél Babiczky Ákos a Jazzy reggeli műsorában, a Business Classban:

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Stacie McChesney / TED Conferences / LLC / AFP)