Gina Carano beperelte a Disney-t és a Lucasfilmet, Elon Musk mellette áll

Gina Carano azért perelte be a Disney-t és a Lucasfilmet, mert szerinte politikai nézetei és jobboldali véleménynyilvánítása miatt rúgták ki. A színésznő követeli, hogy vegyék vissza a Star Warsba. Perében Elon Musk is segíti.  

2024. február 7., 17:57

Szerző:

Gina Carano beperli a Disney-t és a Lucasfilmet, ugyanis szerinte jogtanul rúgták ki. A The Hollywood Reporter jelentette, hogy Carano február 6-án keresetet nyújtott be a kaliforniai szövetségi bíróságon. Az egykori sztár állítása szerint politikai nézetei, jobboldali véleménynyilvánítása miatt szüntették még a munkaviszonyát, de ezt jogtalanul tették, és követeli, hogy vegyék vissza a Star Warsba, emellett pedig fizessenek neki legalább 75 000$ kártérítést. Küzdelmében elég befolyásos segítőtársra tett szert, ugyanis az X-en (egykori Twitter) keresztül Elon Musk anyagilag is támogatja Carano jogi lépését. A techmilliárdos ígéretet tett arra, hogy kiáll mindenki mellett, akit diszkriminálnak a most már a tulajdonában levő közösségi oldalon, vagyis tartja a szavát.

A Mandalóri mintegy megváltást hozott annak idején a Star Wars számára, mivel a Skywalker kora után a rajongók elveszítették a Disney-be vetett bizalmukat – írja a lap.  A széria sztárja lett a pankrátor- és harcművészkarriert is befutott Gina Carano, aki Pedro Pascal és a napokban elhunyt Carl Weathers hőseit is segítette. Őt pár évvel ezelőtt lapátra tette a Disney és a Lucasfilm nyílt politikai állásfoglalása miatt, de a színésznő úgy tűnik, nem hagyta annyiban a dolgot, mert perel, állítása szerint ugyanis diszkriminálták és nem jogszerűen rúgták ki őt.

Jobboldali nézeteit miatt rúgták ki a Mandalóri (The Madlaorian) című sorozatból – állítja Gina Carano 

A balhé három évvel ezelőtt, az elnökválasztás közepette robbant ki, amikor is Carano a republikánusok mellett akart kiállni, de ezt elég szerencsétlen módon tette, mert a demokraták által (szerinte) lenézett jobboldali szavazókat a második világháború alatt meghurcolt zsidókhoz hasonlította. Ez nyilvánvalóan felborzolta a kedélyeket, de mintegy az utolsó csepp volt a pohárban, mert már korábban is tett meredek kijelentéseket, például a járvány idején maszkellenes kirohanásai is voltak, valamint állítólag az LMBTQ-közösséget is megsértette. Carano keresete szerint a Disney és a Lucasfilm kettős mércét alkalmaztak, azaz míg őt kirúgták a nézetei miatt, addig színésztársait, akiknek szintén voltak hasonló, de az ellentétes politikai oldal ellen irányuló megnyilvánulásai, nem szankcionálták – írja az IGN Hungary. 

Carano azt is állítja, hogy a Disney arra kötelezte őt, hogy adjon ki egy nyilvános bocsánatkérő nyilatkozatot, valamint találkozzon az LMBTQ-szervezet, a Gay & Lesbian Alliance Against Discrimination képviselőivel. A Lucasfilm ennek elutasítását követően arra utasította, hogy Kathleen Kennedy elnök társaságában vegyen részt egy megbeszélésen, amelyen 45, az LMBTQ-közösséghez tartozó alkalmazottal kellett volna konfrontálódnia. A színésznő ebbe sem ment bele, így a kereset szerint megszüntették a munkaviszonyát: nem térhetett vissza A Mandalóri harmadik évadában, sőt meghiúsult a karakterének, Cara Dune-nek szentelt spinoff, a Rangers of the New Republic is.

Elon Musk támogatja

„Minthogy az X Corps a szólásszabadság elkötelezettje, örömmel biztosítunk anyagi támogatást Gina Carano peréhez, biztatva ezzel őt, hogy érvényesítse az X-en történő véleménynyilvánításhoz való jogát, valamint hogy képes legyen megfélemlítés, zaklatás vagy diszkrimináció nélkül dolgozni” – nyilatkozta Joe Benarroch, az X üzleti tevékenységeit koordináló fejese.

A színésznő az utóbbi években eltűnt a fősodorból, a The Daily Wire nevű jobboldali-konzervatív vállalat produkcióiban, például a Terror on the Prairie című westernben szerepelt.

(Kiemelt képünkön: Gina Carano amerikai színésznő érkezik a „The Mandalorian” című film Disney+ világpremierjére a hollywoodi El Capitan színházba 2019. november 13-án. Fotó: Nick Agro / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.