Az iszonyat jelképe

Hetven éve szabadították fel az I. ukrán front katonái az Auschwitz néven az iszonyat jelképévé vált náci lágerbirodalmat. A hely egyúttal a magyarság legnagyobb temetője, ahol honfitársaink százezreit fojtották meg gázzal, verték agyon vagy dolgoztatták halálra.

2015. február 5., 14:00

Az Arte nevű német–francia tévécsatorna egy teljes napi műsorfolyamát szentelte az évfordulónak. Benne az eredetileg csak a szövetséges katonai erők belső tájékoztatására készült 1945-ös dokumentumfilmeket gázkamrákról az épen maradt emberi csontokkal, no meg az élő csontvázakról, akik megélték szabadulásukat. A műsor láttán vajon mit gondolhatnak a holokausztot tagadók vagy bagatellizálók, ha látják a hatalmas hodályt dugig gyerekjátékokkal, plüssmackókkal? Vagy a sok ezer műlábat, a több tonna női hajat, a fogsorok óriási halmát, amelyekből „kinyerték” az aranyat...

Hetven év után nagyjából ismertek és a világ történészközössége által elfogadottak a tények. A háború után egy, a szovjetek által megalakított vizsgálóbizottság abból indult ki, hogy az öt négyzetkilométeren elterülő Auschwitz-Birkenau lágerbirodalomban mintegy négymillió ember vesztette életét. A későbbi kutatások végül 1,1 millió halálos áldozatot rögzítettek, túlnyomó többségük, kereken egymillió zsidó volt. Mellettük rengeteg lengyel, ezerszám franciák, hollandok, görögök, csehek, szlovákok, belgiumiak, jugoszlávok – és persze németek, osztrákok. Aztán szovjet hadifoglyok és a romák tízezrei.

A zsidó deportáltaknak csaknem fele a Magyar Királyság állampolgáraként érkezett 1944 áprilisa és júliusa között 137 vonatszerelvényen a nácik legnagyobb haláltáborába. Eichmann és magyar segítői kitűnően szerveztek: az Endlösung keretében soha sehol nem tudtak ennyi embert ilyen rövid idő alatt deportálni, hogy azután többségüket – köztük az öregeket, a nőket és a gyerekeket – azonnal gázkamrákba küldjék. A krematóriumok teljes kapacitással dolgozhattak – napi hatezer ember vált füstté. A többiek, a (még) munkaképesek dolgozhattak a német hadiipar helyi üzemeiben – vagy akár szolgálhatták elállatiasodott orvosok emberkísérleteit. A kutatások szerint az odahurcolt 438 ezer magyar zsidóból ötven-hetvenezren élhették túl.

Voltak, akik akkor pusztultak el, amikor a bestiális SS-személyzet – a front közeledtével – 1945 januárjában javarészt kiürítette a tábort, s rabjainak többségét gyalogmenetben hajtotta nyugatra. Életüket mentendő olyanok is beálltak a sorba, akik aztán nem bírták a menetelést s útközben szenvedtek ki vagy kaptak golyót. A maradásra kényszerült magatehetetlenek rettegtek, hogy végeznek velük, de erre már nem volt idő, „csak” hétszázukat géppuskázták le: fontosabb volt, hogy Himmler parancsára eltüntessék a borzalom nyomait. Felrobbantották a legtöbb krematóriumot, elégették az iratokat, a nyilvántartásokat. Ennek is tulajdonítható, hogy a tettesek túlnyomó része megúszta. Az SS 1940–45 között Auschwitzban szolgált nyolcezer emberéből csak nyolcszázat vontak felelősségre, keveset közülük német vagy osztrák bíróságok előtt – az NSZK-ban huszonkilencet, az NDK-ban húszaat ítéltek el.

Voltak kemény eljárások, halálos ítéletek 1945–49 között, a szövetségesek által rendezett nürnbergi s az azzal párhuzamosan a lengyelek kezdeményezte krakkói Auschwitz-perekben. Az NSZK-ban csak a hatvanas évektől kezdődött a felelősségre vonás (lásd erről cikkünket a 168 Óra 2013/31. számában), s tart máig is, bár a még fellelt agg hóhérokkal nehéz mit kezdeni. Egy éve az SS-lágerszemélyzet harminc tagja ellen indult eljárás Németországban, őszre nyolcra csökkent a 89–99 éves gyanúsítottak száma.

Történészek (nemkülönben a holokauszttagadók) máig vitatkoznak: mennyi volt a halálos áldozat? Mintha bármit jelentene, ha kevesebb embert fojtanak meg gázzal, vernek agyon, kevesebben pusztulnak éhen vagy halnak meg tífuszban. Fontosabbnak látszik az ugyancsak máig vitatott kérdés: miért nem tettek a szövetségesek – elsősorban a nyugati hatalmak – szinte semmit azért, hogy legalább fékezzék, korlátozzák a deportálásokat, bénítsák a legnagyobb haláltábor működését?

Tény az is, hogy a lengyel ellenállás már a kezdetektől, 1940 októberétől jelentette Auschwitz létezését és az ottani rémtetteket. Beszámolóit a londoni emigráns kabinet átadta a brit kormányzatnak. S persze tudták az amerikaiak is: 1943-ban az OSS (a CIA elődje) részletes adatokat kapott a lengyelektől a deportálások mértékéről, a szelektálásokról, a halálos áldozatokról. Az addig deportált 468 ezer zsidó két százaléka van még életben, a 14 ezer roma kilencven százalékát gázkamrába küldték – rögzítette a jelentés. Az OSS viszont úgy döntött: mivel az adatok ellenőrizhetetlenek, a jelentést nem hozzák nyilvánosságra. Közismert, hogy 1944 tavaszán két fiatal szlovák fogolynak sikerült megszöknie. Ők a nevezetes Auschwitz-jegyzőkönyvben átfogó képet tudtak adni a táborról, az ottani történésekről – arról is, mely vasúti vonalakon szállítják oda az áldozatokat, legújabban a magyar zsidókat. Erről az USA és Nagy-Britannia svájci követe 1944 nyár elején részletesen tájékoztatta kormányát, egyúttal javasolva, melyik budapesti objektumokat, illetve vasúti csomópontokat bombázzák, hogy akadályozzák a tömeges deportálásokat.

Ám nem voltak bombázások. Az amerikai légierő, amelynek gépei Olaszországból 1944 májusától (akkor indult a magyar zsidók tömeges bevagonírozása) már könnyen elérték a térséget, egyszer, szeptemberben támadták az Auschwitz-közeli Buna-Werke üzemeit, később még három légitámadás volt a térségben, de egyik sem irányult vasutak vagy a gázkamrák ellen. Hosszú viták után döntöttek így. Az ellenérvek: a vasutakat a németek gyorsan kijavítják, s a foglyok élelme is síneken érkezik. A fontosabb: amikor egyszer bombázták a buchenwaldi lágert, 315 fogoly életét vesztette, s vagy ezerötszázan, köztük sokan súlyosan megsebesültek. A brit és az amerikai hadvezetés a frontokra és a német városok bombázására kívánt összpontosítani – a szovjetek számára pedig a kérdés (bár utóbb 260 katonájuk elesett az auschwitzi harcokban) nem volt fontos. S ott volt az ellenzők végső érve: ha bombáznak, a németek azt állíthatják, hogy nem ők, hanem a szövetségesek ölték meg a rabokat.

„Ez a legszörnyűbb seb a világ lelkiismeretén. A lágerek maradványait lassan eltüntetheti az eső, a fagy, a nap perzselő sugara – de az ördögi erők, amelyek ezt létrehozták, megmaradnak: a gyűlölet, az apátia, a másik ember megvetése, az antiszemitizmus. A túlélők lassan mind elmennek, s akkortól nem lesz majd, aki elmondja, mi történt. A ma élők felelőssége, hogy gyerekeink és mindenki a világon megtudja, megértse, ami történt, hogy ne ismétlődhessék ez a borzalom.” Piotr Cywińskit, az Auschwitz Múzeum katolikus igazgatóját idéztük.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.