Az influenzaoltás is hatékony a COVID ellen

Az egészségügyi dolgozók, akik megkapták az influenza elleni védőoltást, szintén védettek a COVID-19 ellen – de a hatás nem biztos, hogy sokáig tart.

2022. május 19., 08:36

Szerző:

Egy több mint 30 ezer katari egészségügyi dolgozó bevonásával készült tanulmány szerint azoknál, akik megkapták az influenza elleni védőoltást, közel 90%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki súlyos COVID-19 a következő hónapokban, mint azoknál, akiket nem oltottak be nemrégiben influenza ellen – derül ki a Nature cikkéből. 

A tanulmány, amelyet 2020 végén, a COVID-19 vakcinák bevezetése előtt végeztek, összhangban van a korábbi munkákkal, amelyek szerint az immunrendszer influenza elleni vakcinák és más oltások segítségével történő felerősítése segíthet a szervezetnek a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védekezésben.

A világjárvány első hónapjaiban - amikor a COVID-19 vakcina még fejlesztés alatt állt - a kutatókat élénken foglalkoztatta annak lehetősége, hogy a meglévő vakcinák nyújthatnak némi védelmet a SARS-CoV-2 ellen. Az ilyen hatásra vonatkozó erős bizonyítékokat azonban nehéz összegyűjteni, mivel azok az emberek, akik a COVID-19-től eltérő betegségek ellen kérik a védőoltást, más olyan döntéseket is hozhatnak, amelyek csökkentik a SARS-CoV-2-vel való megfertőződés kockázatát.

A kutatók 518 olyan dolgozót követtek nyomon, akiknél a SARS-CoV-2 pozitív lett, és összevetették őket több mint 2000 olyan vizsgálati résztvevővel, akiknél a vírus negatív lett. Azok, akik abban a szezonban influenza elleni védőoltást kaptak, 30%-kal kisebb valószínűséggel lettek pozitívak SARS-CoV-2-re, és 89%-kal kisebb valószínűséggel alakult ki súlyos COVID-19, mint azoknál a munkavállalóknál, akik nem kaptak (bár a súlyos esetek száma mindkét csoportban alacsony volt).

Nem világos, hogy ez a védelem meddig tart. A katari vizsgálatban részt vevők közül, akik megkapták az influenza elleni védőoltást, és később megfertőződtek a COVID-19 vírussal, Abu-Raddad csoportja átlagosan hat héttel az oltás után jelentkező SARS-CoV-2 fertőzéseket regisztrált. 

Nem teljesen világos, hogy az influenza elleni vakcinák - amelyek elölt influenzavírusokból állnak - miért védenének a COVID-19 ellen is. Az oltóanyagok arra képezik az immunrendszert, hogy felismerje a specifikus kórokozókat, de felpörgetik a széles körű vírusellenes védekezést is.

(Kiemelt képünk: Zágráb, Horvátország - ÁPRILIS 7.: 2021. április 7-én a horvátországi Zágrábban, a Zágrábi Vásáron megkezdődik a tömeges védőoltás harmadik szakasza, amely a 65 éves állampolgárokat és mindazokat érinti, akik regisztráltak. Fotó: Stipe Majic / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

 

Csütörtök este szabadszemmel is megfigyelhető a holdsarló és a Fiastyúk együttállása. A Jupiter fölött járó Uránusz és alatta a Pons-Brook üstökös már egy kézitávcsővel is megfigyelhető, továbbá két csillagfedés is látható lesz – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.