Az étcsokoládé hatása a teljesítményre

A Journal of Physiology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint, ha étcsokoládét fogyasztunk, azzal ugyanúgy javíthatunk fizikai teljesítményünkön, mintha edzenénk. Ha pedig valaki a kis mennyiségű csokoládéfogyasztást rendszeres testmozgással párosítja, akár ötven százalékkal is megnövelheti erőnléti állapotát.

2011. október 11., 19:29

Egereken végzett kísérletek során amerikai kutatók felfedezték, hogy az étcsokoládéban található epicatechin nevű összetevő megnövelte a rágcsálók mitokondrium-termelését, ezáltal megnövekedett a kapillárisok száma, és így több oxigén jutott az izmokba. Az egerek energikusabbá váltak, és a mókuskerékben ugyanolyan jól teljesítettek, mint azok a társaik, akik korábban rendszeresen edzettek a szerkezeten - írta a

Női Netcafé.hu

A vizsgálat során az egereket három csoportra osztották, egy részük tizenöt napon át naponta kétszer kapott kakaóból kivont epicatechint, másik részük emellett még naponta harminc percet „edzett” is a mókuskerében, a harmadik csoport viszont csupán mókuskerekezett, de nem kapott epicatechint.


Dr. Moh Malek, a detroiti Wayne Állami Egyetem munkatársa így nyilatkozott: „Köztudott, hogy a futás vagy a kerékpározás növeli a mitokondriumok számát az izomsejtekben, a tanulmányunkból azonban arra is fény derült, hogy az epicatechinnek ugyanilyen hatása van, főleg a szívre és a vázizomzataira.”

A kutatók abban bíznak, hogy embereken is ugyanilyen hatást fog kiváltani ez az étcsokoládéban található összetevő, mert így az édességet a korral összefüggő izomgyengülések kezelésére is használni tudnák.

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.