Az argentínai magyar közösségek történetét kutatják Szentendrén

Újabb magyar diaszpóra, ezúttal az argentínai magyar közösségek történetét kutatják a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum munkatársai – mondta el az MTI-nek a skanzen tudományos igazgatója.

2014. május 24., 09:12

Sári Zsolt felidézte, hogy a skanzen diaszpórakutatása néhány éve kezdődött azzal a céllal, hogy a diaszpórában élő magyarság építészetét, lakáskultúráját és életmódját is dokumentálják és bemutassák.

A program első állomásaként tavaly egy észak-amerikai (Vintondale, Pennsylvania) magyar kolónia szellemi és tárgyi örökségét tudták feltérképezni, majd hazahozni, az NKA Ithaka programjának támogatásával pedig ebben az évben a chacói magyarok történetét vizsgálják.

Argentínába érkezve a magyarok nem a legkedvezőbb vidékre kerültek, a fővárostól még 1300 kilométert kellett utazniuk az északi részen fekvő Chaco tartományig, ahol az éghajlat szubtropikus és a föld nehezen művelhető.

Ma főleg két településen, a 40 ezer lakosú Villa Ángela városban és a szomszédos Coronel Du Graty faluban, valamint a környező tanyákon találni magyarokat, így ez a két település lett a kutatás központja. A chacói magyarok a diaszpóra egyik legszegényebb közössége volt, tagjai szinte kizárólag mezőgazdasággal foglalkoztak, ezért a kutatás középpontjában is a mezőgazdasági tevékenység és az oktatás áll. A vizsgálat ehhez kapcsolódva két épülettípusra és annak berendezéseire összpontosul: az egykori telepesek lakóházaira és az iskolára.

A skanzen tudományos igazgatója a jelenlegi helyzettel kapcsolatban elmondta: mivel nem volt magyar tanár és az emberek csak otthon beszélhettek magyarul, hamar elkezdődött a nyelvvesztés. A vegyes házasságokban – különösen akkor, ha az anya volt más nemzetiségű – ez a folyamat tovább gyorsult. Hozzáfűzte: ma már csak néhány idősebb ember beszél magyarul. Többen értik még, de a fiatalabb generációk már egyáltalán nem használják a nyelvet – jegyezte meg.

A kéthetes kutatóúton Cseri Miklóssal, a skanzen főigazgatójával felmértek egy 1917-ben épült tanyát, a rajta lévő lakóházat, mellék- és gazdasági épületeket, valamint egy 1950-es években épített iskolát is. A kutatáson több másod- és harmad- generációs kivándorlóval készítettek interjúkat, emellett találkoztak a magyar szervezetek tagjaival, megismerkedtek a mai magyar közösség helyzetével és lehetőségeivel. A kutatásban segítségükre volt Zsonda Márk, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kőrösi Csoma Sándor programjának ösztöndíjasa.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.