Apple-használó? Akkor erre mindenképpen figyeljen oda

Biztonsági titkosítást vezet be az iCloud felhőtárhelyhez az Apple, csak a megbízható eszközökről lehet innentől hozzáférni minden tárolt adatunkhoz.

2022. december 11., 07:29

Szerző:

Új titkosítási és biztonsági módszerrel jelentkezett az Apple, amely szerint a felhasználók csak saját, megbízhatónak jelölt Apple telefonjaikról és számítógépeikről férhetnek hozzá a iCloud felhőtárhelyükhöz. A hvg.hu arról írt,

a titkosítás olyan megbízható lesz, hogy maga az Apple sem lesz képes, még hatósági kérésre sem egy felhasználó titkosítását visszafejteni, vagy feloldani.

Az Advanced Data Protectiont most szűkebb körben, az Egyesült Államokban vezették be, a módszer, amely végpontok közötti titkosítást biztosít minden felhasználónak, 2023-ra érhet Magyarországra. Az alapelv szerint csak a felhasználó által megjelölt, megbízható eszközök lesznek képesek iCloud tárhelyünk feloldásához használt titkosítási kulcshoz hozzáférni, és még a szolgáltatást tároló Apple szerverek sem tárolják majd el azt,

A beállításhoz kétlépcsős Apple ID azonosítás előzetes beállítása lesz szükséges, és az elérhető legfrissebb rendszerverzió (iOS) megléte is. A biztonsággal a kockázat is nő: aki az ezeken az eszközökön használt jelkódot elfelejti, az örökre is kizárhatja magát az iCloud tárhelyéről, a cég pedig nem lesz képes segíteni bejutni.

2015-16 folyamán az Apple-nek már meggyűlt a baja az amerikai hatóságokkal, amikor többszöri kérésre is közölték, nem képesek az egyik, a kaliforniai San Bernardinóban gyilkoló dzsihádista terrorista Apple eszközéhez utólagos hozzáférést biztosítani az FBI részére.

A cégnek végül hatósági végzésre, utólagosan gyakorlatilag fel kellett törnie a titkosítást ahhoz, hogy a telefont és a tárhelyet át tudják nézni a szövetségi nyomozóiroda munkatársai. Sőt, az amerikai hatóságok arra kényszerítették volna a céget, építsen csak a kormány számára használható kiskaput operációs rendszereibe, hogy a híváslistát és adatokat bármikor meg tudják nézni megfelelő végzések után. Most a cég ismét bekeményítene a titkosítás és a személyiségi jogok terén.

(Kiemelt kép: Apple Store Münchenben. Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP)