Így védhetőek meg az Android új funkciójával az okostelefonok a tolvajoktól

Az Androidos telefonok egy új funkcióval bővültek, ami már egyre több felhasználó számára érhető el.

2024. október 8., 11:01

Szerző:

Az okostelefonok sok szempontból megkönnyítik az emberek életét. A legtöbben nem csupán telefonálásra vagy internetezésre használják, de a készülékeken tárolják a legfontosabb adataikat is. Jelszavakat, bankszámlaszámokat, ezáltal pedig könnyen a tolvajok célpontjává válhatnak. Az Android legújabb funkciója ezt szeretné megakadályozni, mivel a legújabb frissítés után már sokkal nehezebben férhetnek hozzá a fontos adatokhoz az illetéktelenek – írta meg az IT Business.

Megnehezíti az adatok ellopását az Android új funkciója

A Google májusban nagy bejelentést tett, és számos olyan funkciót mutatott be, amely megnehezíti a tolvajok munkáját. Ennek köszönhetően egyre kevésbé éri meg ellopni az androidos okostelefonokat, mivel az új funkció miatt szinte használhatatlanná válnak. Korábban hasonló funkciókat mutatott be az Apple is, ezeket már be is vezették az iPhone-oknál.

Már el is kezdte élesíteni a Google az újdonságokat, Engadget értesülései szerint elsőként a Xiaomi 14 Pro és a Pixel készülékeken bukkantak fel. Fokozatosan kapják majd meg a készülékek a frissítést, az információk szerint minden olyan készüléken futni fog, amelyiken megtalálható az Android 15-ös szoftver.

Ezek az újdonságok érkeznek a telefonokra

Az egyik új funkció neve a Theft Detection Lock, ami magyarul nagy valószínűséggel a Lopásérzékelő zár nevet kapja majd. Azt a célt szolgálja, hogy semmi esetre se tudjon hozzáférni egy jogosulatlan személy az androidos eszközön tárolt adatokhoz. A Google ezt a mesterséges intelligencia segítségével oldja meg, mivel az algoritmusai képesek érzékelni a lopásokra jellemző „mozgásokat”. Vagyis azt, ha hirtelen elhajtanak vagy akár elfutnak vele. Ilyen esetekben a készülék főképernyője azonnal lezárt, és csakis a jelkóddal lehet feloldani.

Van egy másik biztonsági funkció is, ez a Remote Lock vagyis Távoli lezárás. Ha a korábban említett funkció valamiért kudarcot vallana, ezzel a lehetőséggel bármelyik másik eszközről el lehet végezni a képernyő lezárását. Ehhez az ellopott eszköz telefonszámára, illetve egy biztonsági ellenőrzésre van szükség, amivel igazolni tudja a személy, hogy a telefont valóban tőle lopták el. Ez a funkció különösen akkor hasznos, ha valaki nem tudja a Google-fiók jelszavát, így a Find My Device funkcióhoz sem fér hozzá.

A harmadik és egyben utolsó funkció az Offline Device Lock, magyarul Offline készüléklezárásra lehet fordítani. A lényege, hogy automatikusan lezárja az androidos telefon képernyőjét, ha megszűnik a mobilkapcsolat. Ez abban az esetben segíthet, ha a tolvaj gyorsan offline állapotba helyezi az ellopott készüléket. Ez egy bevett szokás, mivel így az eszköz tulajdonosa már nem tudja távolról lezárni, esetleg törölni. Az újításnak köszönhetően, ha a készülék offline állapotba kerül, azonnal hitelesítést kér.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)