Ha ilyen androidos telefonja van, sokkal könnyebben ellophatják az adatait

Hamarosan érkezik az Android 15, ami azt is jelenti, hogy bizonyos telefonokat már nem támogatnak, így nem kapják meg a legújabb frissítéseket.

2024. október 9., 17:30

Szerző:

A telefongyártók folyamatosan készülnek újdonságokkal, ezzel is megkönnyítve a felhasználók dolgát. Az Android is nyilvánosságra hozta már korábban, milyen újdonságokat tartalmaz majd a legújabb szoftverük, ahogyan az is kiderült, mely készülékeket nem támogatnak a gyártók a továbbiak. Ezek az elektronikai eszközök magasabb kockázatnak lesznek kitéve – írta meg a Forbes.com.

Ezek az androidos telefonok már nem kapják meg az új funkciókat

Hamarosan új szoftver kerül az androidos okostelefonokra, ami számos frissítést tartalmaz. Korábban már a 168.hu is megírta, az Android 15 tartalmazni fog több olyan biztonsági frissítést is, ami megnehezíti az adatok ellopását. Illetve három olyan funkcióval is ellátják a készülékeket, ami értelmetlenné teszi a tolvajok számára, hogy ellopják az elektronikai eszközöket.

Az új funkciók segítségével a telefonok szinte azonnal lezárnak, ha érzékelik a lopásra jellemző „mozgásokat”. Emellett arra is van lehetőség, hogy valaki távolról, ez a másik eszközről zárolja az ellopott telefont, ezzel pedig megvédheti a készülékben tárolt adatokat, és megnehezítheti a tolvajok munkáját.

A legfrissebb információk szerint az Android 15 elsőként a Xiaomi telefonokra érkezik, már ősszel elérhetővé válhat a legújabb modelleken. A Samsung készülékei csak 2025-ben kaphatják meg a frissítést. Azonban lesznek olyan telefonok, amelyek már nem kapják meg a legújabb frissítéseket, és ezáltal nagyobb kockázatnak lesznek kitéve.

A Forbes cikkéből kiderült, hogy általában 7 évig biztosítják a gyártók a legfrissebb szoftvert a telefonokra. A Samsung és a Google telefonok esetében is ez figyelhető meg, ám vannak készülékek, amelyeknek a támogatottsága ennél hamarabb lejár. Az olcsóbb kategóriás okostelefonok esetében a gyártók nem minden esetben tartják a 7 évet. A Samsung és Pixel aktuális listáját a támogatott készülékekről itt lehet megnézni.

Veszélybe kerülhetnek az adatok

Bár a gyártók megpróbálnak kedvezni a felhasználóknak, például az új Galaxy A16 5G nevű készülékre a Samsung egészen 2030-ig támogatást biztosít, még ennek ellenére is sok készülék esik el a frissítéstől. Zimperium két hete közzétett Global Mobile Threat Reportja szerint a jelenleg használt készülékek 14%-a nem kap már frissítést, ami több millió mobilt jelent. A Google különféle szolgáltatásainak frissítései bizonyos mértékig továbbra is védik az eszközöket, a kockázatok nagyon magasak.

Az elavult operációs rendszerek sebezhetővé válhatnak a támadásokkal szemben, mivel a bűnözők minden olyan sebezhetőséget kihasználnak, amelyet nem javítottak ki, és az emberek adatait célozzák meg. Ha a telefonok és táblagépek javításkezelés nélkül maradnak, lemaradnak a legújabb biztonsági frissítésekről. Előfordulhat, hogy az első néhány hétben vagy akár hónapokban is biztonságban vannak a támogatásuk megszűnése után, de idővel még akkor is, ha az eszközök normálisnak tűnnek, könnyen célponttá válhatnak az újonnan feltárt sebezhetőséget

– nyilatkozta Jake Moore, az ESET munkatársa a Forbes.comnak.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, nem elegendő, ha valaki új okostelefonnal rendelkezik, mivel a frissítéseket mindig le kell tölteni. A legjobb, ha az automatikus frissítés be van állítva a készüléken. Ha pedig lejár az eszköz támogatási időszaka, érdemes elgondolkodni a cserén.

 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)