Áldozatokat szed a vírus a szomszédos országokban

Halálos áldozatokat követel Európában a kanyaró, ám Magyarországon tíz éve nem volt behurcolt eset – mondta Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője a Kossuth Rádióban.

2011. december 14., 15:38

Magyarországon tizenöt hónapos korban kapják a kicsik a kanyaró elleni oltást, ezért Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető azt tanácsolja, hogy ennél fiatalabb csecsemővel ne utazzanak a szülők a fertőzött országokba.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ)hétfőn azt közölte, Magyarországot egyelőre nem érinti a több európai országban terjedő kanyaró. Az ÁNTSZ közleménye szerint 2011. január 1. és 2011. november 23. között az egészségügyi szervek összesen 30.200 kanyarós esetről szereztek tudomást az Európai Unió és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás tagországaiban. Mintegy ezer betegnél alakult ki súlyos szövődmény, nyolcan a kanyaró következtében meghaltak, közülük hatan Franciaországban, további egy-egy ember Németországban, illetve Romániában – írja az MTI.

Ukrajnában szintén megjelent a kanyaró. Kárpátalja megyei egészségügyi főosztálya részéről kedden azt közölték, az év végéig az ötszázat is elérheti a kanyarós megbetegedések száma Nyugat-Ukrajnában, ám Kárpátalján jelenleg mindössze két ilyen beteget kezelnek a megyei járványkórházban. A tavalyihoz képest Ukrajnában hatszorosára nőtt a kanyaró-megbetegedések száma. Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium ugyanakkor idén júliusban még kizártnak tartotta annak lehetőségét, hogy kanyarójárvány ütheti fel a fejét az országban.