Agyműtéttel az elhízás ellen

A lengyelországi Bydgoszczban különleges operációt hajtottak végre egy fiatal páciensen. A hölgy agyába két elektródát ültettek – hogy rettenetes étvágyát megfékezhessék. Az ilyen eljárás nem csupán Lengyelországban, de az egész világon különlegességnek számít, mindössze néhány ilyenre került eddig sor Amerikában, s ez az első Európában.

2012. július 17., 11:25

A 19 éves lány orvosilag is rendkívül elhízott, 169 cm magas mindössze, ám 151 kg-t nyom. Évek óta hiába küzd megfékezhetetlen étvágyával, amely fizikailag és lelkileg is teljesen tönkretette, ráadásul elszigetelte társadalmilag is.

Az egész néhány éve kezdődött, amikor átesett egy agyműtéten, ugyanis jóindulatú agydaganata volt. Az operáció során a daganatot ugyan sikeresen eltávolították, de megsértették az agy egy olyan területét, amely az éhségközpont működéséért felel. Emiatt az akkor még gyerekkorban lévő beteg egyfolytában éhséget érez azóta és soha sem jóllakott.

Az azóta felszedett kilók miatt felborult szervezetének cukorháztartása, megbetegedett a gerince és a térdízületek is. A beteg lány édesanyja elmondta, hogy ráadásul pszichésen is szenved ettől a hatalmas túlsúlytól, önértékelése a mélypontra süllyedt, kortársai között rendkívül nehezen talál akár havert is. – Pontosan tudja, hogy rosszat tesz neki, ha eszik, de nem sikerül az étvágyát megfékeznie – meséli édesanyja.

Pedig a család is mindent megtett, hogy segítsen neki: maga nem juthatott az ételhez, azt elzárták előle, nem kapott pénzt, éppen azért, hogy ne vehessern magának ennivalót, az utcára is mindig kísérte valaki – de minden akadályt elhárított, hogy valamit ehessen, mert beteg szervezete miatt nem tudott már ésszerűen döntést hozni sem. – Ez a súly még a szokásos mindennapi életben is akadályozta az önállóságban, alig tudott mozdulni, csak nagy nehézségek árán tudott járműre szállni, gyakran esett el a síkos úton. Emellett még ekkora méretű ruházatának beszerzése is gondot okozott – magyarázza anyja.

Orvosi segítséget kerestek tehát. Az ilyenkor általánosan elterjedt eljárás a gyomor szűkítése, de ezt a műtétet az szakemberek éppen a túlsúly mértéke miatt tartották kockázatosnak. Ráadásul az az általános vélemény, hogy 10 év elteltével a páciensek többsége visszatér régi étkezési szokásaihoz, s ennél a hölgynél a betegség okai nem is a gyomor és bélrendszerben vannak, hanem az agyában, tehát azt kell gyógyítani – nyilatkozta Marek Harat professzor, aki a mostani műtétre vállalkozott csapatával.

Ezért döntöttek a tulajdonképpen kísérleti operáció mellett a bydgoszczi katonai kórházban, ahol az agyba két elektródát ültettek az un. öröm központba, hogy az elektromos impulzusokat adjon, s ezzel csökkentse az éhség érzetét és fokozza a telítettség- érzést.

A professzor elmondta: meg vannak győződve a módszer hatékonyságáról, csak azt nem tudják, milyen mértékben lesz az hatásos. Ha 10,16, vagy 20 százalékkal sikerült csökkenteni a beteg étvágyát, az már jelentős súlyveszteséget eredményezhet a fiatal lánynál. De erre az eredményességre legalább egy évet kell várni az orvosok szerint. Ha minden a sebész csapat reményei szerint alakul, a módszert szélesebb körben is alkalmazni tudják majd – jelentette ki a professzor.