Agyadra megy a koronavírus

Derül ki egy friss kutatásból. 

2022. március 27., 08:21

Szerző:

Még az enyhe Covid-19 esetek is összefüggésbe hozhatók az agy szerkezeti változásaival - derül ki egy friss, képalkotó vizsgálatokon alapuló tanulmányból, írja a napi.hu. 

A Covid-fertőzöttek fertőzést megelőző és azt követő agyi mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatának a Nature folyóiratban márciusban online megjelent eredménye a szürkeállomány és az agy térfogatának általános csökkenését mutatta, emellett a fertőzést átélteknél kognitív funkciócsökkenés is jelentkezett

– olvasható a kutatás eredménye egy orvosi szaklap hasábjain. 

A szövetkárosodás egyébként az elsődleges szaglókéreghez funkcionálisan kapcsolódó régiókban voltak jelentősek. A kutatás során az is világossá vált, hogy az agy általános mérete is nagyobb mértékben csökkent a fertőzésen átesetteknél. A kutatók szerint  az agyi elváltozások kismértékűek.

Azt, hogy ezek az abnormális agyi változások a kórokozó patogén hatásainak vagy magának a vírus agyi terjedésének következményei, valamint, hogy előrevetítik-e a limbikus rendszer és ezen belül a memória jövőbeli sérülékenységét, továbbra vizsgálatok során kell tisztázni

– közölték az Oxfordi Egyetem kutatói. 

(Kiemelt képünk illusztráció: A Sinovac gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájával oltanak egy oltóponton Ronganban, Kína déli részén, 2021. június 3-án. Fotó: STR/AFP)