A torinói lepel Y pozíciót ábrázol

A nevezetes torinói lepel tanúsága szerint, amelyen egy keresztre feszített férfi lenyomata látható, legyen bárki is a megfeszített, nem kezeit kétoldalt kinyújtva szenvedte el a kereszthalált, hanem a karját feje fölé tartva szegezték a keresztre.

2014. április 20., 06:28

A kereszten kétoldalt kinyújtott karú Krisztus-ábrázolás mára mélyen berögzült a keresztény képzeletvilágba. De ez nem feltétlenül volt mindig így a kereszténység történetében – számolt be róla a Népszabadság.hu.

A torinói lepel finom fehér vászondarab, amelyen egy meztelen férfi halvány lenyomata látható, akinek –egyéb sebek mellett – a kezein vércsíkok futnak le. Sokan vélik úgy, hogy a lepel az a gyolcs, amelybe a keresztről leemelt Jézus testét csavarták, s rajta az ő sebei és vére látható. Ám hitelt érdemlő feljegyzések a lepelről csak a XIV. századtól kezdve találhatók, és szénizotópos vizsgálatok szerint a gyolcs valójában a középkorban készült.

De ha hamisítvány, akkor is érdemes tanulmányozni a különös ereklyét, mert a művészet és az emberi találékonyság rendkívüli darabja – mondta elMatteo Borrini, a liverpooli John Moores Egyetem kutatója a New Scientistnek. Borrini a lepel vizsgálatakor azt szerette volna kideríteni, hogy a bal karon tisztán látható vérfolt elhelyezkedése megfelel-e a csuklónál keresztre feszített ember kifolyó vérének áramlási irányával.

Megkérte Luigi Garlaschellit, a Paviai Egyetem munkatársát, hogy végezzen kísérletet azzal kapcsolatban, hogy a keresztre feszítés során a különböző kéztartáskor milyen irányban folyik a vér. A kísérlet során az önkéntes kézfejébe egy kanült dugtak.

Azt találták, hogy a leplen látható vérfolyás iránya csak akkor felel meg a keresztre feszítéskor elszenvedett alaknak, ha a karok a fej felett voltak, vagyis inkább Y, semmint T pozícióban. Ez rendkívül fájdalmas halált okozhatott, amely nehéz légzéssel, majd végül lassú fulladással járt – mondta el Borrini. Borrini szerint hasonló pozíciót középkori kínzások során alkalmaztak, bár akkor a megkínzottat nem keresztre feszítették, vagyis a tenyerét nem fához szögezték, hanem – a csuklóit egy kötéllel összekötözve – gerendáról lógatták le.

Borrini eredményei megerősítik Gilbert Lavoie massachusettsi orvos korábbi kutatásait, aki szintén úgy vélte, hogy a lepel Y alakú keresztre feszítést ábrázol. A vér folyásiránya egyértelműen csak ebben az esetben azonos azzal, amely a leplen látható – mondta el a New Scientistnek Lavoie, aki megfigyeléseit Unlocking the Secrets of the Shroud címmel jelentette meg. Valóban, a leplen látható vérlenyomat folyásiránya nem azonos azzal, ami elvárható lenne a keresztre feszítés hagyományos ábrázolása alapján – mondta el a New Scientistnek Niels Svensson dán orvos, aki szintén tanulmányozta a leplet.

De nem is mindegyik középkori művész ábrázolta a megfeszített Jézust T alakban. Például – többek között – a flamand Peter Paul Rubens többször is a feje fölé szegezett kezekkel ábrázolta Krisztus kínhalálát. Ha valaki hamisította a leplet, igazi szakértő volt, arra is figyelt, milyen legyen a vérfolyás iránya, de az is lehet, hogy véletlen az egész. A hamisító egyszerű művészi megfontolásokból alkotta meg a karon lefelé csorgó vért – mondta el Borrini.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.