A sebész „szemén át” közvetítettek egy műtétet az interneten

A The Royal London Hospital sebésze a világon elsőként a saját szemén át, pontosabban a Google okosszemüvegét viselve közvetített végig egy bonyolult műtéti beavatkozást az interneten.

2014. május 25., 09:15

Az operációt – amely során rákos szövetet távolítottak el a páciens májából és beléből – mintegy 115 ország 13 ezer sebészhallgatója nézte végig számítógépen vagy mobiltelefonon keresztül – adta hírül a Híradó.hu.

A diákok emellett közvetlenül feltehették kérdéseiket a műtétet végző sebésznek. A hallgatók által begépelt kérdések az okosszemüveg bal alsó sarkában jelentek meg – nem korlátozva a sebész látását – és a szakember szóban válaszolt rájuk.

„Nagyon örülök neki, hogy a Google okosszemüvegét használva sikerül bevinnünk a jövő sebészeit a műtőbe” – mondta a beavatkozást elvégző Shafi Ahmed.

Egy online kérdőívben a közvetítést végignéző sebészhallgatók 90 százaléka úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha ez a fajta oktatás a tanterv részét képezné – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása.

A 78 esztendős Roy Pulfer természetesen hozzájárult, hogy műtétjét az interneten közvetítsék. „Örülök, hogy ez segíteni fogja a fiatalok oktatását. Ők szívesen élnek a technológia adta lehetőségekkel, így ez nagyszerű lehetőség számukra” – mondta.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.