A Pfizer influenza elleni oltása már a klinikai tesztek fázisában van

Mindenképpen növelni szeretnék az influenza elleni vakcinák hatékonyságát.

2021. szeptember 28., 15:15

Szerző:

Elkezdődtek az mRNS-alapú influenzaoltás klinikai tesztjei az Egyesült Államokban, írja a hvg. A vállalat szerint a vizsgálatok korábbi időszakában több mint 600, 65-85 év közötti embert vontak. A Pfizer influenzaoltása teljes mértékben azonos technológiára épül, mint a BioNTech-kel közösen létrehozott koronavírus elleni oltás. 

„A Covid–19-világjárvány lehetővé tette számunkra, hogy az mRNS-technológiában rejlő hatalmas tudományos lehetőséget kihasználjuk. Az influenza egy olyan terület, ahol szerintünk szükség van ilyen oltásokra”- fogalmazott Kathrin Jansent, az oltóanyag-kutatás és -fejlesztés vezetője. A cég közleménye szerint a jelenleg használatban lévő influenzaoltások 40-60 százalékos védettséget nyújtanak a betegséggel szemben. Ezt a Pfizer mindenképpen növelni szeretné, mivel évente közel 650 ezer influenzás megbetegedést regisztrálnak. 

A rendelkezésre álló influenza elleni vakcinákat hagyományos módon állítják elő. Inaktivált vírusokat alakítanak át oltóanyaggá. Az elsődleges probléma ezekkel a vakcinákkal, hogy ezzel az eljárással nehéz olyan oltást előállítani, amely erős immunválaszt ad, illetve lépést tart az influenzát okozó vírustörzsek folyamatos változásával.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Christof Stache / AFP)