Fegyvert a robotokra? Nem teszünk – eskü!

Miután többször is történt olyan eset, mikor a robotokat katonai akciókon belül vetették be, vagy éppen egy kiállítás kedvéért felszereltek egy puskával, ezek a legismertebb robotikai cégek úgy látták, ideje kijelenteni, hogy a valóságból nem lesz Black Mirror epizód.

2022. október 11., 11:11

Szerző:

A hat legismertebb robotikai cég nyílt levelet írt azzal a céllal, hogy a négylábú, kétlábú és kerekeken guruló robotjaik békés felhasználását promótálják, és elejét vegyék egy disztópikus jövő megteremtődésének azáltal, hogy ezekre a gépekre fegyvert szerelnek – írja a Rakéta.hu. Az elmúlt hónapokban néhány kirívó eset miatt a nagyközönség komoly aggodalmát fejezte ki a robotok jövőjével kapcsolatban, a cégek pedig úgy érezték, hogy nyílt állásfoglalásukkal igyekeznek megszilárdítani az emberek gépekbe vetett bizalmát. 

„Megfogadjuk, hogy nem látjuk el fegyverrel a fejlett mobilitású, általános felhasználású robotjainkat, vagy a fejlett robotikát megalapozó szoftvereinket és nem támogatunk másokat sem abban, hogy ezt tegyék.”

– írják a levélben, és hozzáteszik, hogy amikor csak lehetséges, gondosan felmérik a vásárlóik alkalmazási szándékait, hogy elkerüljék, hogy fegyverrel szereljék fel a robotjaikat.

A levél aláírói között ott van a legismertebb, Boston Dynamics által fejlesztett Spot, az ANYbotics, az ANYmalt megalkotója, illetve a Clearpath Robotics által kreált Husky. Csatlakozott még az Agility Robotics, az Open Robotics, mely a gépekhez való platformokat építi, illetve a Unitree, a B1 robotkutya feltalálója. Ezek a végek azért érezték úgy, hogy itt az ideje állást foglalni, mert az általuk gyártott robotokat egyre többször használják katonai feladatok elvégzésére, és azoknak a száma is növekszik, akik a vásárolt eszközöket egyedi módon tervezik bevetni.

A Spotot például megfigyelésre alkalmazzák a leginkább, és lassan elkezdték olyan alkalmakkor is bevetni, amik akár a hadi felhasználás előszobáját is jelenthetik. A négylábú robot már a francia hadseregben és az Egyesült Államok különleges egységeiben is teljesített őrjáratot - mivel a Boston Dynamics gyökerei a katonai szolgálatra alkalmas gépek fejlesztésééig nyúlnak vissza, ez talán érthető. Ahhoz Spot túl hangos és túl keveset bír el, hogy megfeleljen felderítésre vagy szállításra, viszont sokan vetik be megfigyelési feladatokra. A kis sárga négylábút hivatalosan alkalmazók azonban nem tervezik fegyverekkel ellátni és támadásra programozni a robotot. 

A Ghost Robotics Vision 60-ja azonban egy kiállítás alkalmával kapott egy puskát.

Ez volt az egyik olyan alkalom, ami komoly aggodalmat váltott ki a felhasználó közönségből, és a levél megírására sarkallta a cégeket, akik nem csak a saját portájukon igyekeznek rendet teremteni, szabályozni és nyomon követni a gépeik felhasználását, hanem erre bíztatják az egész robot ipart; fejlesztőket, kutatókat, szervezeteket. 

(Kiemelt képünk: A Ghost Robotics Vision 60 kiállított a Defense Expo Korea 2022 kiállításon, az ország legnagyobb katonai fegyverkiállításán, amelyet a KINTEX (Korea International Exhibition and Convention Center) 2022. szeptember 21-én tartott Goyang városban, Gyeonggi, Dél-Korea. A kiállítást 2014 óta kétévente rendezik meg. Idén 350 vállalat vesz részt az expón, ami a 2020-as 210-hez képest növekedést jelent. Fotó: CHRIS JUNG / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP)