Oroszország vérdíjat tűzött ki egy észt robotra

Oroszország egymillió rubel jutalmat ad annak, aki többé-kevésbé sértetlen állapotban elfog egy észt robottankot az ukrán fronton.

2022. szeptember 9., 15:31

Szerző:

A 2013-ban alapított észtországi Milrem Robotics THeMIS nevű legénység nélküli, földi járművét (UGV), vagy másnéven robottankot az orosz-ukrán háborúban is használják az ukrán oldalon. Ilyen robottankra a jelek szerint pedig Oroszországnak is szüksége lenne – írta a raketa.hu.

A THeMIS célja, hogy csökkenteni tudják az emberi csapatok számát a harctéren, ugyanis ezen gépek különböző támogató szerepet képesek betölteni, de akár fegyverrel is fel lehet őket szerelni. A THeMIS-t az észtek már használták több hadgyakorlaton is, ahol sikeresen bizonyított, sőt Ukrajna is kapott belőlük párat. Ez pedig láthatólag bántja az oroszokat, ugyanis az Oroszországi székhelyű Stratégiai és Technológiai Elemző Központ a múlt héten egymillió rubeles „vérdíjat” tűztek ki egy ilyen járműre. Hirdetményükben azt írták, hogy a robottankra többé-kevésbé sértetlen állapotban van szükségük, amit el kell juttatni az orosz védelmi minsztériumhoz.

A hírre a THeMIS-t fejlesztő Milrem is reagált, és a szóvivőjük, Gert D. Hankewitz szerint a „vérdíjat” egyfajta elismerésként fogják fel. Hankewitz elmondta azt is, hogy az első UGV-t augusztus végén küldték át Ukrajnába – ezt sebesültek szállítására és logisztikai feladatokra szerelték fel. A járművel együtt ki is képezték a személyzetet ennek az irányítására. A THeMIS platform akár több sérültet is szállíthat, és gyógyszert és kötszert is eljuttathat a célba – mindezzel pedig az emberi állomány egy nagyobb része szabadul fel, és irányítható át harci feladatok ellátására. A THeMIS persze nem csak sérülteket, de muníciót, élelmet és bármit szállíthat, így az utánpótlási feladatokban is fontos szerephez juthat.

(Kiemelt kép: A Milrem Robotics észt gyártmányú THeMIS (Tracked Hybrid Modular Infantry System) pilóta nélküli földi járműve (UGV) a katari fővárosban, Dohában megrendezett Doha International Maritime Defence Exhibition (DIMDEX) kiállításon. Fotó: KARIM JAAFAR / AFP)