A használható nyelvtudás

Főként üzletemberek vettek részt a napokban azon a szakmai beszélgetésen, amelyen Makara György tudós nyelvfejlesztő tartott előadást a Relaxa-Villám módszeréről.

2015. március 25., 10:05

Húsz éve már, hogy Makara megváltoztatta idehaza az idegennyelv-tanulási szokásokat. Bár – mint mondta –, miként minden nyelv változik, a metódusa is folyamatosan fejlődik. De ő nem a nyelvtant sulykolja, nem követel szószedeteket, nem írat teszteket, hanem megtanít természetes módon gondolkodni és beszélni az adott idegen nyelven.

– Tiltakozom, amikor azt hallom: valakinek nincs nyelvtehetsége, nincs nyelvérzéke, ezért aztán bele sem fog az idegennyelv-tanulásba, vagy hamar feladja. Arra is építettem a módszert, hogy csak a használható tudást fogadjuk be élvezettel. Az ember „detektívösztönei” jól működnek: felismeri és megoldja a problémákat; ez velünk született képességünk. Én „csak” fölébresztem ezt a kíváncsiságot a nyelvtanuláskor – magyarázta a 168 Órának Makara György.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.