19:00 - 20:00

JÖN: Halló, itt vagyok!

Szilágyi János műsora

A Facebook már nem tiltja le a koronavírus mesterséges eredetét hirdető bejegyzéseket

Újra nyitott a társadalmi vita az USA-ban a vírus eredetét illetően, ezért a vállalat is ennek tudatában fog eljárni a jövőben.

2021. május 27., 21:45

Szerző:

A Facebook többé nem tiltja le a Covid-19 betegséget előidéző koronavírus mesterséges eredetét hirdető bejegyzéseket az újraindult a társadalmi vita nyomán, írja az MTI.

„A Covid-19 eredetének feltárására indított vizsgálatokra tekintettel és egészségügyi szakemberekkel folytatott konzultációkat követően a jövőben nem fogjuk eltávolítani a Covid-19 mesterséges eredetével kapcsolatos állításokat alkalmazásainkról” – olvasható a vállalat szóvivőjének csütörtöki közleményében. Hozzátette, továbbra is együttműködnek egészségügyi szakértőkkel, hogy lépést tarthassanak a járvány folyamatosan változó természetével és rendszeresen frissítik a felhasználási feltételeket az új tények és fejlemények tükrében.

A szabályok megváltozását elsőként a Politico című hírportál jelentette, miután Joe Biden amerikai elnök utasítást adott szerdán a hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket” a Covid-19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt a lehetőséget, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki.

A közösségi hálózatok üzemeltetői a járvány kitörése óta folytonos nyomás alatt állnak, hogy kiszűrjék felületeiken a pandémiával kapcsolatos hamis információkat. A Facebook szerint eddig a felhasználási feltételek megsértése miatt több mint 16 millió félrevezető bejegyzést törölt a koronavírussal, illetve a vakcinákkal összefüggésben. A vállalat egyébként februárban jelentette be, hogy kibővíti az alkalmazásain törlésre kerülő állítások típusainak listáját, amelyre akkor felkerültek a koronavírus mesterséges eredetével kapcsolatos tartalmak is.

A Facebook szóvivője közölte, hogy a vállalat rendszeresen frissíti ezt a lajstromot egészségügyi szakértők tanácsait követve. A koronavírus világszerte több mint 3,6 millió halálos áldozatot követelt. A kór elsőként a kínai Vuhan városában jelent meg 2019 végén. A hét elején amerikai kormányzati tisztségviselők közölték, hogy tudomásuk van egy bizalmas hírszerzési jelentésről, amelyet Donald Trump korábbi amerikai elnök hivatali ideje alatt köröztettek kormányzati keretekben, eszerint a Vuhani Virológiai Intézet három munkatársa 2019 novemberében annyira lebetegedett, hogy kórházi kezelésre szorul. Azt azonban nem tudni, hogy az amerikai hírszerzés mennyire tartja megbízhatónak ezt az értesülést.

(Kiemelt képünk illusztráció: EPA | Lukas Coch)

2021. június 16., 06:55

Kína három asztronautát küld fel csütörtökön a kialakítás alatt álló űrállomására - adta hírül a kínai sajtó a Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (China Manned Space Agency, CMSA) szerdai bejelentésére hivatkozva.