A britek fele túléli a rákot

Sokat javultak a rákbetegek túlélési statisztikái Nagy-Britanniában a Cancer Research UK szerint, írja az Independent. Az elmúlt 40 év 7 millió rákos megbetegedését vizsgálták Angliában és Walesben, és azt kapták, hogy 2030-ra már az is reális lehet, hogy 4-ből 3 beteg maradjon életben a diagnózis után legalább tíz évig (ami gyakorlatilag a gyógyulást jelenti).

2014. május 1., 05:57

Az 1970-es években csak minden negyedik brit élte túl a tizedik évet, miután kiderült, hogy rákos, ma már minden második. És tíz éve a rákosok fele még csak 5 évvel élt tovább – írja az Index.

A London School of Hygiene and Tropical Medicine szerint a statisztikák minden rák típus esetében javulnak, ahogy telik az idő: negyven éve például a mellrákosok 40 százaléka maradt életben plusz tíz évig, ma ugyanez 78 százalék, a hererákosok esetében pedig 69 helyett 98 százalék. Ez azért van, mert javult a terápiák és gyógyszerek kombinációja, hamarabb diagnosztizálják a betegséget és csökkent a dohányosok aránya is.

Bizonyos típusú daganatok esetében azonban a túlélési ráta továbbra sem biztató: a hasnyálmirigyrákosok csupán 1 százaléka, és a tüdőrákosok 5 százaléka éli meg a tizedik évet a diagnózis után.

Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.