2011 az Erdők Éve volt

Az ENSZ a FAO Erdészeti Fórumának (UNFF) kezdeményezésére a 2011-es évet az Erdők Évének nyilvánította. Idén világszerte a "zöld bolygó" védelmének és a fenntartható fejlődés összehangolásának lehetőségeit mérlegelték.

2012. január 2., 16:16

Jelenleg a Föld felszínének 31%-át borítja erdő, amely a szárazföldi fajok 80%-ának az életterét jelenti, és 1,6 milliárd embernek biztosítja a megélhetését. A mintegy 4 milliárd hektárnyi erdőterület irtása a közelmúltban csökkent ugyan, de még mindig 5,2 millió hektárt veszítünk évente. Mivel a fás területek gigászi széntárolók, fékezik a szén-dioxid légkörbe jutását, ennélfogva irtásuknak súlyos geofizikai hatása van: hozzájárul a klímaváltozáshoz. A tudomány és a gyakorlat képviselői évtizedek óta küzdenek azért, hogy meggyőzzék róla a világ döntéshozóit: az erdők védelme nemcsak az értékes faanyag termelése, hanem a talaj és a víz minősége, a fajok gazdagságának megőrzése és az emberiség jövője szempontjából is halaszthatatlan feladat.


Mátyás Csaba akadémikus véleménye szerintaz elmúlt évszázadokban az ember oly mértékben beavatkozott a természet rendjébe, hogy a Föld regenerálódásának folyamatából sem vonhatja ki magát. Az emberiség feladata, hogy a túlélésért helyrehozza mindazt, amit a növekedésért veszélybe sodort. A rövid távú haszon elvét fel kell váltania a hosszú távú tervezésnek.

Az Erdők Éve ráirányítja a figyelmet arra, hogy az erdők kiirtása a bioszféra létét, az embert is fenyegeti. A novemberben Budapesten megrendezett World Science Forum egyik központi témája az egyre növekvő élelmiszerigény és a biodiverzitás megtartása közötti egyensúly volt. Robbanásszerűen növekvő lélekszáma miatt az emberiséget fenyegető éhínség réme az erdőgazdálkodást is új utak keresésére készteti. A megoldást segítheti egyrészt a fás és mezőgazdasági kultúrák kombinálása (agroerdészet), másrészt az élelmiszerforrást is biztosító ültetvények telepítése.

2024. október 14., 13:17

Arra ébredt reggel, hogy korlátozta a profilját a Facebook, törölték a bejegyzését vagy hozzászólását a közösségi médiában? Nem tudja, miben vétett, mert az illetékes szolgáltató nem indokolta a döntését? Augusztus óta ilyen esetben egy peren kívüli vitarendezésre létrehozott, szakmailag független testülethez, az Online Platform Vitarendező Tanácshoz (OPVT) lehet fordulni.