Zalatnay Sarolta elmondta, kik ajánlották a Kossuth-díjra

Zalatnay Sarolta azt mondja, nem ő erőltette a témát.

2022. november 8., 11:36

Szerző:

Zalatnay Sarolta vasárnap este jelentette be, hogy Kossuth-díjra jelölték. A 74 éves énekesnő erről a Sztárban sztár leszek! kísérővideójában beszélt a TV2-nek, de most válaszolt a Bors további kérdéseire is.

Zalatnay Sarolta azt mondja, megérdemeltnek tartana egy ilyen kitüntetést, hiszen kétségtelen, hogy kevesen jártak be olyan zenei pályát Magyarországon, mint ő:

„én voltam ez első popénekesnő, aki az öltözködésével is divatot teremtett. Bárhol jártam a világban, amellett, hogy díjazták a hangomat, az egyéni stílusomat is jutalmazták. Leszólítottak New Yorkban, milyen divatmárkát viselek. Tőlem ismerte meg a világ a magyar népviseletet, és népszerűsítettük ezzel Magyarországot.”

Sokan már azon meglepődhetünk, hogy Zalatnay Sarolta szerint a világ ismeri a magyar népviseletet, de hogy ráadásul pont Cinin keresztül szerzett volna a nemzetközi közvélemény mélyreható ismereteket a magyar népviseletről, az minden bizonnyal sokaknak újdonság.

Mindenesetre Zalatnay Sarolta azt is elárulja, hogy nem ő kampányolt saját maga mellett, hogy kapjon már egy Kossuth-díjat:

„nem én erőltettem ezt a témát. Anno az Omega, Nagy Feró és még a cigány nemzetiségi szövetség is úgy gondolta, érdemes lennék rá.”

Hasznos információ lehet a fentiekhez, hogy a Wikipédia a következőképpen írja le a Kossuth-díj odaítélésének folyamatát: „1990 óta a köztársasági elnök adományozza, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján. A díj mindkét fokozatát, a Kossuth-díjat és a Kossuth-nagydíjat is, rendszerint március 15-én adják át.

Mindenesetre alább tudja visszanézni a Kossuth-díj várományosának előadását a Sztárban sztár leszek! vasárnap esti adásából.

(Kiemelt kép: TV2/Sztárban sztár leszek!)