Tóth Andi DNS-teszttel ellenőrizte, tényleg orosz származású-e: megdöbbentette az eredmény

Tóth Andi kíváncsi volt arra, milyen nemzetiségűek voltak a felmenői. Ha erre ön is kíváncsi, olvasson tovább!

2024. augusztus 6., 16:14

Szerző:

Tóth Andi 1999-ben született Erdélyben, Nagyváradon. Az idei X-Faktor zsűritagja a legfrissebb videójában arról beszél, milyen származású ő egy nemrégiben elvégzett DNS-teszt szerint.

Tóth Andi főzés közben a DNS-éről beszél

Tóth Andi éppen Oreo kekszből készít fagyiszendvicset egy brit receptvideó alapján, amikor szóba kerül, hogy édesanyja révén részben orosz származású. Az énekesnőből lett médiaszemélyiség DNS-tesztet is csináltatott, és erről a következőket meséli:

„Szerintem biztos, hogy ezek igazak, mert anyukám azt mondta, hogy anyukám részéről vannak nálunk oroszok, és akkor megcsináltam, megnéztem, hogy ha kiadja, hogy orosz, akkor az jó. És kiadta, szóval tök jó! Kimutatta az oroszt, románt, valamennyi magyart és török – 11%. Azt hittem, hogy valami latina leszek, vagy spanyol, vagy legalább olasz, vagy valami, de gyrosos vagyok. Az orosz részemről semmi mást nem örököltem, csak a temperamentumomat és a vodkát.”

Tóth Andi ezek után arról beszél, hogy nemcsak a DNS-vizsgálat eredményeit hiszi el, hanem a horoszkópot is, amint azt korábban már részletesen kifejtette.

Tóth Andi bevállalta a DNS-tesztet, pedig lehet, hogy nem kellett volna

Bár Tóth Andi hisz benne, azért érdemes itt megjegyezni, hogy ezek az otthonról, interneten keresztül megrendelhető tesztek nem mindig pontosak, és még csak nem is ez a legnagyobb baj velük. Saját DNS-ünk és az abból kikövetkeztethető származásunk ugyanis az egyik legérzékenyebb adatunk, amelyet nemhogy ingyen adunk oda a fenti cégeknek, amelyek kétes szolgáltatást nyújtanak, hanem még mi fizetünk érte.

2019-ben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közleményt adott ki, amelyben azt javasolják, hogy ne vegyünk igénybe DNS-minta elemzésén alapuló szolgáltatásokat. Mint írják:

„Tipikus jellemzője e szolgáltatásoknak, hogy az érintett által rendelkezésre bocsátott genetikai mintákat, megszerzett adatokat az adatkezelők a szolgáltatás nyújtását követően is megőrzik, azokat számos esetben más felhasználó részére értékesítik és továbbítják. Noha ezen adattovábbításra jellemzően a genetikai adat eredetéhez kapcsolódó személyazonosító adatok nélkül kerül sor, a genetikai adatok jellege miatt azonban azok későbbi felhasználása során más adatokkal (pl. ismert személyazonosságú rokonok által megadott mintákból származó adatok) összekapcsolva visszanyerik személyazonosításra alkalmas természetüket.”

Januárban részletes és rendkívül érdekes összeállítást készítettünk a témáról, érdemes az egészet elolvasni ide kattintva.

(Kiemelt kép: YouTube/Tóth Andi)