Toldy Mária, az első Táncdalfesztivál győztese 85 évesen is dolgozik: elárulta, mit

Toldy Mária nemcsak a saját karrierjéről ismert, mindkét gyermeke híres lett.

2024. február 20., 10:28

Szerző:

Toldy Mária az első, 1966-os Táncdalfesztivál megosztott első helyezettje lett a Más ez a szerelem című dallal, de akkor már jó ideje ismert volt olyan slágerekről, mint például a Például te.

És bár a színpad előbb megtalálta, világéletében énektanár szeretett volna lenni. Tíz évig volt sikeres énekesnő, 1970 szilveszterén még fellépett, de az ezt követő januárban felkérték, hogy tanítson a Postás Zeneiskola táncdalstúdiójában, és ő elvállalta. Toldy Mária azóta meglehetősen ritkán szerepel, most már 85 éves, de gyermekeiről viszont rengeteget hallottunk. Lányával, Malek Andreával szerepelnek most a Meglepetés magazinban.

A lapból kiderül, hogy Toldy Mária a mai napig dolgozik, de most már nem egy iskolában, hanem otthonában fogadja az énektudásra vágyó tanítványokat.

„Ha énekesnő maradtam volna, már biztos nem állnék a színpadon. Anyuka akartam lenni, és én szerettem volna felnevelni a gyerekeimet, Andreát és Miklóst. A férjemmel, Malek Miklóssal nagyon sokszor léptünk fel együtt, de az éjszakába nem lehet úgy elmenni dolgozni, hogy közben a gyerekek itthon várnak”

– mondja Toldy Mária a magazinban. Az énekesnő a pályaváltásra így emlékszik most vissza:

„amikor felhívott az igazgató, hogy lenne-e kedvem tanítani, azonnal igent mondtam. Úgy tűnt, könnyen magam mögött hagytam a művészi pályát, a színpadi létet és igyekeztem gyorsan beilleszkedni a civil hétköznapokba. Szeretettel fogadtak és örültek nekem az iskolában. A tanítás után pedig hazajöttem és a gyerekeimmel foglalkozhattam, ez mindennél többet jelentett számomra.”

Az interjúból kiderül továbbá, hogy Toldy Mária továbbra is ugyanabban a házban lakik a XV. kerületben, ahol felnőtt. Gyerekeit is itt nevelte fel, unokái itt látogatják meg alkalomadtán.

„A nagyapám az Elektromos Művek igazgatója volt, ő vette ezt a házat édesanyámnak 1928-ban. Itt töltöttem a gyerekkoromat, a felnőtt éveimet és nyugdíjasként sem tudom elképzelni magam máshol. Andikám és Miklós is itt nőttek fel, és az unokák, Péter, Gábor és Léna is gyakran jönnek hozzánk”

– mondja az egykori énekesnő erről a bizonyos a házról.

Toldy Mária májusban már a 86. életévét is betölti majd, természetesen felmerül az interjúban, hogy nem gondolkodik-e a visszavonuláson, nincs-e kedve felhagyni a tanítással és nyugdíjba vonulni. Erre így válaszol:

„igazság szerint, amikor 80 éves lettem, egy pillanatra azt éreztem, elég volt, de rögtön ki is ment a fejemből. Egész életemben mindig kitaláltam valamit, fontosnak tartom, hogy legyenek céljaim.”

Toldy Mária egyébként azért nem a '70-es években állt utoljára a színpadon. Négy évvel ezelőtt a születésnapja alkalmából a lányával, Malek Andreával énekelt duettet, érdemes belehallgatni.

(Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán)