Népdal és könnyűzene: Malek Andrea a Jazzraellel készít lemezt

2016. december 1., 14:47

Közös projekten dolgozik Malek Andrea és a Jazzrael együttes. A Jazzrael zenészei – Jáger András, Lakatos Pecek András, Pluto Horváth József és Csejtei Ákos – elsősorban közel-keleti zenéket dolgoznak fel, értelmeznek újra. Ám ezúttal a megszokottól eltérő a téma.

A közös projekt része egy karácsonyi lemez lesz, amelyen két dal szerepel majd. Egyik zenéjét a Jazzrael zongoristája, Jáger András szerezte, a szöveget Malek Andrea írta hozzá.

Ezen kívül másik lemezzel is készülnek, amely jövő év elejére várható. Ebben két fő irányvonal lesz a meghatározó: a gospel­­jellegű dalok mellett a magyar zenei örökség is megjelenik – egyedi feldolgozásban.

jazzreal

– Ehhez a projekthez gondosan válogattunk népdalokat: olyanokat, amelyekhez illenek a modernebb hangzások is. Ugyanis ezeket latinos, illetve funkys stílussal párosítjuk. Fontos, hogy ezek a dalok, a magyar népzenei örökségünk részei újra hétköznapi használatban legyenek, és ennek – ezt mindketten így gondoljuk Jáger Andrással – ez a legjobb módja. A magyar dal így is magyar marad, míg az angolszász zene akkor sem lesz magyar, ha lefordítják a szöveget a mi nyelvünkre.

Nem ez az első alkalom, hogy Malek és a Jazzrael zenészei egymásra találnak. Áprilisban volt már egy közös fellépésük a Dohány utcai zsinagógában.

– Azóta várom, hogy újra együtt zenélhessünk – mondja a 168 Órának Malek Andrea. Hozzáteszi: sokszor, sokféle zenésszel találkozik, de ritka, hogy ennyire közös hullámhosszra kerüljön velük.

– A találkozás a Jazzraellel sors­­szerűnek mondható.

H. E.

A hazai médiatörténelemben először fordul elő, hogy a két ismert műsorvezető ugyanabban a műsorban köszönti reggel – ezúttal – a hallgatókat. Pachmann Péter ugyanis hat év után visszatér a Jazzy-re és csatlakozik a Business Class műsorvezetői gárdájához: Gundel Takács Gáborhoz, Kamasz Melindához és László Csabához.