Szinetár Miklós 92 évesen kitűnő formában van, elárulta a hosszú, aktív élet titkát

Szinetár Miklós azt állítja, a felfelé lépcsőzésen kívül minden megy neki: „92 évesen rendszeresen tornázom, úszom, sétálok!” Íme, hogyan lehetséges ez.

2024. május 30., 14:07

Szerző:

Szinetár Miklós egyre adja mostanában az interjúkat, hiszen megjelent a legutóbbi könyve, amiről így fogalmaz: „önéletrajzszerű kötetemnek a címe Szinetár 2”. Ezúttal a Best magazin közölt vele riportot, amit a Story.hu szemlézett.

Szinetár Miklós szerint ez tartja az embert formában

Bizonyos kor felett egyre többször kapja meg mindenki a kérdést, hogy mi a hosszú élet titka, és most Szinetár Miklós is válaszol erre kérdésre. Mint mondja, elsősorban a munkának, másodsorban annak köszönheti, hogy ilyen kitűnő formában van 92 évesen, hogy könnyen le tud mondani dolgokról:

„Még mindig sokat dolgozom, szerintem a munka fontos az időseknek is. Szellemileg karbantart. Egyébként fél nyolckor kelek, minden reggel 20 percet tornázom, járok úszni, szeretek nagyokat sétálni, egy dolog megy már nehezen, a lépcsőzés, mégpedig felfele. Soha életemben nem aludtam délután, két éve viszont, miután megebédelek, úgy elnyom az álom, hogy alig bírom nyitva tartani a szemem. Háromnegyed óra pihenés, és újból friss vagyok. Este szívesen nézek tévét, híreket, olyan filmeket, amik különleges országokban, tájakon játszódnak, például Bhutánban, Dél-Amerikában, Skandináviában. Aztán éjjel fél 12-kor már irány az ágy. De ha már említettem a jó tulajdonságom, mondok egy rosszat is, ha ez egyáltalán rossz. Hajdan szivaroztam, de mindig úgy gyújtottam rá, hogy az volt bennem, hogyha nincs többet, akkor nincs. Hajdan szerettem a jó italokat, de bennem volt, ha nincs, akkor nincs. Én mindenről nagyon könnyen tudok lemondani. Ez az életfilozófiám.”

Könnyen tud lemondani, de nem tud, nem is szokott vitázni, említi az interjúban Szinetár Miklós, hozzátéve, hogy ez utóbbi a pályáján is meglátszik: ahol nem fogadták szívesen, ahol nem volt helye, onnan mindig azonnal elment. És még valamit nem tud: játszani.

Meghökkentő vallomás ez a nagypapától, aki a következőképpen mesél a tapasztalatairól saját lányával, Szinetár Dórával, illetve az ő gyermekeiről, akik közül a legkisebbet a színész-énekesnő Makranczi Zalánnal közösen nevel.

„Igyekszem, de meg kell mondanom, én nagyon rossz nagypapa vagyok egészen addig, amíg az unokám el nem éri az öt-hat éves korát. Onnantól kezdve, hogy lehet beszélgetni, mesélni, magyarázni, már jó vagyok. Játszani nem tudok, de az a gyerekeimmel sem ment. Nem úgy, mint Dóri lányom férje, a vőm, Makranczi Zalán. Hihetetlen, hogy ő mennyit foglalkozik a gyerekkel, csak nézem és csodálom. Ebben a feleségem, Ildikó is remek, szuper nagymama, ahogy összetartja a családot”

– meséli Szinetár Miklós.

És ha ennyi nem lett volna elég, alább ajánlunk egy videós interjút is pár héttel ezelőttről, ha még nem látta volna, érdemes belenézni-belehallgatni!

(Kiemelt kép: YouTube/Rangos Katalin)