Szinetár Miklós hatalmas titkot árult el: Ilosfalvy Róbert a felesége helyett kerülhetett börtönbe

Szinetár Mikós megdöbbentő történetet árult el Ilosfalvy Róbert és Házy Erzsébet kapcsolatáról, illetve arról, hogy az operaénekes miért járta meg a börtönt.

2024. május 18., 06:31

Szerző:

Rangos Katalin vendége volt a héten Szinetár Mikós a Heti Jégbüfé című interjúsorozatban annak apropóján, hogy a 92 éves rendező megírta visszaemlékezéseit. Ezek között az emlékek között szerepel egy megdöbbentő titok is, aminek a két főszereplője az '50-es és '60-as évek két legnagyobb hazai operasztárja.

Szinetár Miklós hatalmas titkot árult el

Szinetár Miklós egyik első, 1959-ben felújított rendezését idézi fel az alább megtekinthető interjúban, aminek két főszereplője egy akkor rendkívül népszerű énekespár, Ilosfalvy Róbert és Házy Erzsébet voltak. A próbák igen kalandosan zajlottak, többek között azért, mert a férfi főszereplő ekkor börtönbüntetést kapott.

Házy Erzsébet és Ilosfalvy Róbert a Magyar Rádió 6-os stúdiójában Puccini Manon Lescaut című operájának felvételekor 1962-ben. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

„Az Erkelben rendeztem 1959-ben. Méghozzá Ilosfalvy Róberttel és Házy Erzsébettel. Az volt a pikantériája a dolognak, hogy az Ilosfalvy Róbert a próbákra jóformán a börtönből jött. Tudniillik őt 2 évre ítélték, mert elgázolt valakit a Hűvösvölgyi úton. Gázolásért. Az illető meghalt. És akkori rossznyelvek szerint, sose bizonyosodott be, nem ő gázolt, hanem a mellette ülő felesége, a Házy Erzsi. Aki viszont előtte megivott két pohár bort. Namost viszont ha ő kerül bíróság elé, akkor az 8 év, mert alkoholos baleset. Ő meg mint egy lovag, felvállalta”

– emlékszik vissza Szinetár Miklós az akkori szóbeszédre.

Szintén Házy Erzsébet nevéhez fűződik egy másik történet, aminek kapcsán Szinetár Miklóssal rögtön a pályája elején közölték, hogy ki van rúgva a Magyar Televíziótól. Ekkor mint színházi rendezőt hívták meg egy darab tévés közvetítésének megrendezésére:

„A darab második felvonásában arról van szó, hogy a hősnőnk, aki a fogadós csinos lánya, az volt a Házy Erzsi, egy gyönyörű ária keretében alváshoz készülődik és vetkőzik. És a banditák már ott leskelődnek és egy spanyolfal mögül nézik a vetkőzést. Én vezettem a televíziós közvetítést, felvétel még nem volt akkor, de mint a rendező én vezettem. A következőt csináltam a közvetítésben: az egyik kamerával felvettem a Házy Erzsit, aki ott állt és szétvetetett lábakkal énekelte az áriát, a másik kamerával a leskelődő banditákat, és azt én bekopíroztam a Házy Erzsi lába közé. Ebből kifolyólag másnap összeült a Magyar Televízió elnöksége, és úgy döntött, hogy én többet be nem tehetem a lábamat a Televízióba. Ehhez képest utána 28 évig voltam ott.”

Itt találja a teljes interjút rengeteg további történettel, érdemes belenézni.

(Kiemelt kép: YouTube/Rangos Katalin)