„Fejlettségi szintünk még mindig megegyezik a neandervölgyi emberével”

Interjú Makranczi Zalánnal a Hannibál tanár úr című előadásról.

2022. november 28., 10:36

Szerző:

Makranczi Zalán játssza Vidrozsilt, a tornatanárt az Átrium új előadásában, a Hannibál tanár úrban. A produkció bemutatója december 3-án lesz, rendezője Vidovszky György. Makranczi Zalánnal humorról, szerepépítésről és a mű fájó aktualitásáról beszélgettünk.

Nagyon sokfelől érkezett az az alkotócsapat, amely a Hannibál tanár úr című előadást létrehozza. Milyennek találod a közös munkát?

Épp azért mondtam nagy örömmel igent erre a felkérésre, mert egy csomó olyan ember szerepel benne, akikkel bár ismerjük egymást, mert minimum húsz éve vagyunk a pályán, de eddig még sosem volt alkalmunk együtt dolgozni. Ilyen például Kovács Krisztián, Katona László, Baksa Imre – de Parti Nóra is, akivel munkatársak voltunk a Bárka Színházban, de sosem volt olyan előadás, amiben mindketten játszottunk volna. Remek csapat ez, ahányan vagyunk, annyiféle helyről jöttünk, és annyiféle különböző színházat csináltunk. Nagyon érdekes volt, ahogy a próbafolyamat alatt szépen egymáshoz csiszolódtunk.

Szerinted mi az, ami ma aktuálissá teszi Nyúl Béla tanár úr történetét?

Sajnos nem kell messzire menni ahhoz, hogy ezt megértsük. A történelem ismétli önmagát, még akkor is, ha nem pontosan ugyanazok a helyzetek ismétlődnek meg ma, mint a huszadik század első felében. Azt látjuk, hogy nagyon hasonló helyzetekre az emberek nagyon hasonlóan reagálnak immár több ezer éve. Nagyjából ez is mutatja, hogy a fejlettségi szintünk még mindig megegyezik a neandervölgyi emberével. A különbség csak annyi, hogy ma már mobiltelefonokat használunk és atombombát – de ezen kívül nem sok minden változott. Amikor egy rendszer el akar lehetetleníteni valakit, akkor az illetőnek két választása van: vagy hagyja, hogy felzabálja a rendszer, vagy beáll a sorba. Mindig érdekes kérdés, hogy az ember melyik mellett dönt – harmadik lehetőség ugyanis általában nincs.

(Fotó: Lakatos Péter)

Vidrozsil tornatanár figuráját alakítod. Ki ő?

Egy rendes, becsületes náci. Az a fajta, aki ebből nem csinál titkot. Vidovszky Györggyel, az előadás rendezőjével épp arról beszélgettünk a napokban, hogy igazából nem a Vidrozsiloktól kell a világban félni, mert azt nagyon pontosan lehet tudni, hogy tőlük mit várhatunk.

Kiktől kell félni akkor?

A bizonytalanoktól. Azoktól, akik a második világháborúban nem csináltak semmit, csak másfelé néztek, amikor éppen mellőlük vitték el a zsidókat. Ez az a tömegbázis, amely lehetővé teszi, hogy ezek a dolgok megtörténjenek.

Mennyire lesz sötétre hangolt az előadás, és mennyire fér el benne a humor?

A humor szerintem mindig mindenben elfér. Ez az előadás is olyan, hogy hála a jó égnek, mi, akik játsszuk, életigenlő csapat vagyunk. Érezzük, hogy melyek azok a pontok, ahol annyira tragikussá válik az előadás, hogy egy-egy poénnal ellenpontoznunk kell. De a mű eredendően szatíra, amit alapból elég nehéz száz százalékig komolyan venni. Nézd legott komédiának – Madách Imre után csak ezt tudom javasolni mindenkinek.

(Kiemelt képünk: Fotó - Lakatos Péter)

(x)

Február 4-én A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös megrendezésében ismét megtartják a koncertszezon egyik legpördősebb, legintenzívebb fesztiválját, a Prokofjev-maratont. Az egynapos fesztiválon lesznek nagyzenekari koncertek, intim kamarazene, filmvetítések és ingyenes hangversenyek is.

Európában is egyedülállóan veszélyeztetett múzeum és kulturális tér lett a budapesti, az államszocialista rendszer művészeti értékkel is bíró szoboralkotásait egybegyűjtő Memento Park, derült ki az intézmény közleményéből.

Az Adult Swim kedd este bejelentette, hogy minden együttműködést megszakított Justin Roilanddal, miután az ügyészség testi sértéssel és személyes szabadság korlátozásával vádolta meg az egyik legnépszerűbb animációs sorozat társalkotóját.