Reviczky Gábor nyugdíja nem elég a megélhetésre, elmondta a pontos összeget

Azt mondja, nagyon átverték a színházak a '90-es években a színészeket, őt is.

2021. november 18., 12:49

Szerző:

Reviczky Gábor 72 éves és a Nemzet Művésze címet viseli. A jelenleg a Post mortem című mozifilmben látható színész többek között arról beszélt az AC News című oldalnak egy friss interjúban, hogy ez a díj gyakorlatilag megmentette az életét, mivel a nyugdíja annyira alacsony, hogy abból nem tudna megélni.

„Gyakorlatilag megmentett a Nemzet Művésze elismerés. Ha beteg lennék, és nem tudnék dolgozni, akkor a 110.800 forintos nyugdíjammal mit kezdenék? Nagyon átvertek minket a kilencvenes években a színházak. Tudniillik nem akarták fizetni utánunk a járulékokat, a TB-t, ezért elküldtek betéti társaságokba bennünket. Ezért ilyen alacsony a legtöbb művésznek a nyugdíja, mert akkor mindössze 2600 forintot kellett fizetnünk a társadalombiztosításra. Ezért is fontosak ezek a díjak, és hogy minél több, rangos kollégát ismerjenek el”

– mondja Reviczky Gábor, a színházak harminc évvel ezelőtti gazdasági politikáját téve felelőssé a mostanra kialakult helyzetért.

A színész említi hasonló gondokkal küzdő kollégáit, és nem véletlenül teszi ezt. Egy hónappal ezelőtt Bánsági Ildikó színésznő nyilatkozott az anyagi helyzetéről, és az ő nyugdíja még alacsonyabb: mindössze 75 800 Ft. Erről bővebben ide kattintva olvashat októberi cikkünkben.

(Kiemelt kép: dfp.hu)