Rendkívüli: Károly király halálos beteg

Károly királynál rákot diagnosztizáltak – közölte a Buckingham-palota

2024. február 5., 19:40

Szerző:

Károly királynál a rák egy formáját diagnosztizálták – közölte a BBC a  Buckingham-palota közleményére hivatkozva. Nem prosztatarákról van szó, de a közelmúltban prosztatamegnagyobbodás miatt végzett kezelése során fedezték fel.

A rák típusát nem hozták nyilvánosságra, de a palota közleménye szerint a király hétfőn kezdte meg a „rendszeres kezeléseket". 

 

III. Károly király elhalasztja a nyilvános szerepléseit

A közleményben az áll, hogy a III. Károly közelmúltbeli, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás miatti kórházi beavatkozása során egy külön aggályos problémát észleltek. Az ezt követő diagnosztikai vizsgálatok egyfajta rákot azonosítottak.

„Őfelsége ma megkezdte a rendszeres kezelések menetrendjét, amely idő alatt az orvosok azt tanácsolták neki, hogy halassza el a nyilvános szereplést. Ezen időszak alatt Őfelsége a szokásos módon folytatja az állami ügyek intézését és a hivatalos papírmunkát. A király hálás az orvosi csapatnak a gyors beavatkozásért, amelyet a közelmúltban elvégzett kórházi eljárásának köszönhetően tettek lehetővé. Továbbra is teljes mértékben pozitívan áll a kezeléséhez, és várakozással tekint a mielőbbi visszatérés elé a teljes körű nyilvános szolgálathoz.

Őfelsége úgy döntött, hogy megosztja diagnózisát, hogy megelőzze a spekulációkat, és abban a reményben, hogy ez segítheti a társadalmi megértést mindazok számára, akiket világszerte érint a rák.”

III. Károly elhalasztja nyilvános szerepléseit, és várhatóan más magas rangú királyi családtagok segítenek majd helyettesíteni őt a kezelés alatt.

További részleteket nem osztottak meg a rák stádiumáról vagy a prognózisról.

Korábban prosztatagondok gyötörték III. Károlyt

III. Károly több mint egy hete egy londoni magánkórházban prosztataműtéten esett át. A 75 éves király hétfőn reggel tért vissza Londonba a norfolki Sandringhamből, és a palota szerint megkezdte a járóbeteg-kezelést – írja a BBC. Bár a nyilvános rendezvényeit szünetelteti, a király folytatja alkotmányos államfői szerepét, beleértve a papírmunkát és a magánbeszélgetéseket.

Vasárnap Sandringhamben látták egy istentiszteleten, ahol a tömegnek integetett.

A király úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza prosztatakezelését, azzal a céllal, hogy több férfit ösztönözzön prosztata-vizsgálatok elvégzésére – közölte akkor a palota.

Állítólag örömmel töltötte el, hogy felhívta a figyelmet a témára, az NHS honlapja pedig arról számolt be, hogy megugrott a prosztatával kapcsolatos kérdések száma.

Számos ráktípus esetében a rák kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával nő. Az Egyesült Királyság adatai szerint évente átlagosan az új rákos megbetegedések több mint egyharmada (36%) a 75 éves vagy annál idősebb embereket érinti.

(Fotó: Aaron Chown / AFP)