III. Károly király kórházi kezelésre szorul

III. Károly király a jövő héten kórházba kerül prosztatamegnagyobbodás miatt – áll az angol királyi család közleményében.

2024. január 17., 18:19

Szerző:

A Buckingham-palota közölte, hogy a III. Kálroly király állapota jóindulatú, de „korrekciós beavatkozáson" fog átesni – számol be róla a BBC.

A 75 éves III. Károly király nyilvános szerepléseit a lábadozás rövid idejére elhalasztják – közölte a palota. A bejelentés nem sokkal azután érkezett, hogy kiderült, a walesi hercegnő kórházban van, miután hasi műtéten esett át.  A walesi hercegnő akár két hetet is kórházban tölt majd a kedden elvégzett hasi műtétje után lábadozva. A beavatkozása tervezett és sikeres volt – közölte a Kensington-palota. Állapotáról további részleteket nem közöltek, de a BBC úgy tudja, hogy nem rákos megbetegedésről van szó.

„Évente több ezer férfihoz hasonlóan a király is kezelésre szorult megnagyobbodott prosztatája miatt" – áll a közleményben.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás – amely nem rákos – gyakori az 50 év feletti férfiaknál, és az NHS egészségügyi honlapja szerint általában nem súlyos állapot. Bár általában nem jelent komoly veszélyt az egészségre, mégis okozhat tüneteket és problémákat, többek között vizeletürítési vagy hólyagürítési nehézségeket.

Nem világos, hogy milyen korrekciós eljárásnak vetik alá a királyt. A kezelésnek több módja is van, köztük a műtét, a lézer, sőt a gőzkezelés is.


A magas rangú királyi családtagok egészségi állapotáról ritkán közölnek részleteket, ezért feltűnő, hogy ugyanazon a napon két különálló közleményt is kiadtak. Noha van olyan királyi családtag, aki a hagyományokkal szakítva vállalta a nyilvánosság előtt az egészségi állapotára vonatkozó információkat. András herceg fiatalabbik lánya, Eugénia hercegnő mindig is nyíltan kezelte azt, hogy súlyos gerincferdülésben szenvedett, amelyet 12 éves korában meg is kellett műteni. A hercegnő 2018-as esküvője alkalmával olyan ruhát viselt, amely hátán nyitott volt, így látszódott a műtéti hege- utólag azt nyilatkozta, hogy szándékosan, ezzel akarta felhívni a figyelmet a szkoliózis (gerincferdülés) áldozataira.

Bár a király kórházba kerül, az orvosa a természetes gyógymódok híve

Az Euronews információi szerint III. Károly orvosa egy bizonyos Dr. Michael Dixon, akinek alkalmazása felborzolta a kedélyeket a király trónra lépése után: Dixon ugyanis támogatja a homeopátiás kezeléseket (ahogyan azt Károly is teszi évtizedek óta) és főleg a gyógynövények használatát szorgalmazza.

Habár a 72 éves Dixon a királyi orvosi háztartás vezetője, ez a szerep a történelemben először nem azt jelenti, hogy csupán az uralkodót kezeli. Feladatai közé tartozik az is, hogy átfogó felelősséget vállaljon a király és a tágabb értelemben vett királyi család egészségéért.

(Foró: Aaron Chown / AFP)

 

10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.