Pogány Judit elképesztő történetet osztott meg Törőcsik Mari felháborodásáról: Ez a taknyos őt ne ugráltassa

Pogány Judit eheti interjújában felidézett egy alkalmat, amikor Törőcsik Marival dolgozott együtt.

2024. szeptember 8., 06:49

Szerző:

A hét egyik legérdekesebb interjúja volt Pogány Judit beszélgetése Friderikusz Sándorral. Ha még nem látta az adást, alább bepótolhatja, most egy Törőcsik Marival kapcsolatos sztorival igyekszünk kedvet csinálni a csaknem két órás, de rengeteg érdekességet és elgondolkodtató részletet tartalmazó műsorhoz: a színésznő beszél például a válásukról Koltai Róberttel, de fia, P. Koltai Gábor büntetőperéről is.

Pogány Judit és pályatársnői

Pogány Judit az interjúban több színésznőt is említ, valamennyiüket csak pozitív kontextusban. Arra a kérdésre, hogy kit tart a nemzet színésze címre érdemesnek, Lázár Katit emeli ki. Beszél arról is, hogy ki az, akikhez hasonló karakterű színésznőnek tartja magát a nagy legendák közül:

„Azokat a színésznőket, akik úgynevezett színészkirálynők voltak, azokat fantasztikusan tiszteltem, csodáltam, de nem volt bennem hajlandóság, hogy őket leutánozzam, vagy hasonló lehessek. Most egy példának mondom a Tolnay Klárikát, Ruttkai Évát. Tehát, hogy nem ezek voltak az abszolút példaképek számomra, hanem azok, akik többet mutattak az esendő emberből. Tehát a hibás emberből, legyen az Dajka Margitka, Kiss Manyi, bár őt nem láttam eleget – én színpadon egyáltalán nem is láttam a Kiss Manyit, csak filmen.”

Pogány Judit egyébként említi, hogy a középiskola után megpróbált felvételizni a színművészetire, de nem vették fel, és többet nem is felvételizett. Egy színtársulat tagjaként került be jóval később a Ki mit tud? című tévéműsorban, és ez segítette hozzá, hogy felvették Kaposváron a színházba.

Pogány Judit és Törőcsik Mari

Pogány Judit aztán Kaposvárról felkerült Pestre, ahol többek között a kor legnagyobbnak, leghíresebbnek elfogadott színésznőjével, Törőcsik Marival kerültek egy társulatba a Nemzeti Színházban. Ekkor volt, hogy Kaposvárról felmentek Budapestre a fiatal, nagy újításokat hozó rendezők: Zsámbéki Gábor és Ascher Tamás. Pogány Judit beszámolójából az derül ki, hogy a Törőcsik Mari nem találta meg a hangot ezzel a generációval, vagy legalábbis nem azonnal:

„A Törőcsik Mari például példakép volt. A Körhinta idejéből, meg egyáltalán a Törőcsik Marit csodálattal csodáltam, és ő is példakép volt, mint mondjuk a Dajka Margitka. De az tény és való, hogy amikor a Zsámbéki átvette a Kulcskeresőkben a felújító próbát, mint rendező, és a Törőcsik Marit elkezdte volna instruálni, akkor azért a Törőcsik Marinak is volt egy olyan mondata, hogy ez a taknyos őt ne ugráltassa, és tulajdonképpen abban az évadban fölmondott és elment. Nem fogadta el ezt az új, fiatal ízekkel való keveredést.”

Törőcsik Mari egyébként kilenc évvel volt idősebb Pogány Juditnál. Alább találja a teljes interjút.

(Kiemelt kép: YouTube/Friderikusz Podcast)