Pogány Judit megható születésnapi köszöntőt kapott – ez a politikus gratulált neki

Pogány Judit ma lett kerek 80 éves.

2024. szeptember 10., 12:11

Szerző:

Pogány Judit 1944. szeptember 10-én született Kaposváron – ma van a kerek nyolcvanadik születésnapja!

Boldog születésnapot, Pogány Judit!

Karácsony Gergely Instagramján található az alábbi köszöntő, Budapest főpolgármestere a következő szavakkal gratulál a nemzet színészének a születésnapja alkalmából:

„Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Pogány Judit, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, az Örkény Színház tagja. A legapróbb feladatoktól a nagy főszerepekig járta be az utat a legendás Kaposvári Csiky Gergely Színházban, ahova egy pesti évtized után később visszatért. Különleges színpadi jelenlétének, összetéveszthetetlen karakterének köszönhetően már fiatalon ismert és elismert művész volt, színpadi szerepei mellett filmekbe és a tévébe is gyakran hívták, és generációk nőttek fel azokon a rajzfilmeken, amikhez ő kölcsönözte a hangját a Vuktól a Pom-Pom meséin át a Bogyó és Babócáig. Húsz éve tagja az ország egyik legjobb prózai színházának, ahol lenyűgöző alakítást nyújt minden műfajban. Remélem, még sokáig csodálhatjuk őt a színpadon és a filmvásznon is. Isten óvja és éltesse őt sokáig! Jó egészséget és boldog születésnapot kívánok!”

Az alábbi posztban található Karácsony Gergely köszöntője Pogány Juditnak.

Pogány Judit így emlékszik vissza pályája kezdetére

Az Örkény Színház és a WMN közös YouTube-műsorában, egy játékos kerekasztal-beszélgetésben Pogány Judit mellett Szaplonczay Mária, Znamenák István és Hámori Gabriella vettek részt májusban. Az alább megtekinthető videóban Pogány Judit többek között pályája kezdetéről beszél, említve, hogy mennyire megütközött, amikor először meghallotta a saját hangját – amelyen azóta, amint azt fent Karácsony Gergely is említi, rengeteg mű és mese szólalt meg azóta.

„Az első szerepeket úgy kaptam meg, hogy 10-14 éves gyereknek néztek eredetileg. Már akkor elmúltam 21 éves. És akkor az ember a saját hangját megszokja, és nem is tudtam, hogy milyen borzalmas. Csak aztán ahogy telt az idő, kaptam egyéb más szerepeket is, és az első szerepekhez képest elég hamar megkaptam Shakespeare Ahogy tetszikjében Rosalinda [szerepét]. [...] Kaptam célzásokat, különösen színházi kritikusoktól. És akkor egyszer felvettem egy próbát magnóra. Ez 1973-ban történt, odaállítottam a földre, megnyomtam a gombot és felvettem a próbát. Hát ez végzetes volt. Mert visszahallgattam, és akkor abba akartam hagyni a pályát. Olyan sokként ért az, hogy elviselhetetlen a hangom és hallgathatatlan! És hogy ezzel nem lehet játszani. Nem azt hallom vissza, amit én próba közben érzelmileg beletettem a szerepbe, hanem egy kibírhatatlan... borzalmas. Az egy olyan sokk volt! És akkor Zsámbéki Gábor nem engedte”

– fejezi be a sztorit Pogány Judit azzal, hogy ki volt az, aki ragaszkodott hozzá annak idején, hogy a színésznő maradjon meg a színészi pályán. Érdekesség, hogy ez a bizonyos beszédhang, amit a tulajdonosa akkor kibírhatatlannak talált, mára már gyakorlatilag nemzeti kincs lett, hiszen többek között a Bogyó és Babóca című mese is Pogány Judit összetéveszthetetlen, csengő hangján szólal meg.

(Kiemelt kép: YouTube/WMN Magazin)