Pakati Ági megdöbbentő titkot árult el pályája kezdetéről: Beleolvashattam a jelentésekbe

Pataki Ági friss interjújában mai füllel megdöbbentő dolgot árul el – de persze akkoriban ez mindennapos volt.

2024. szeptember 4., 15:15

Szerző:

Pataki Ági holnap lesz 73 éves, és születésnapjára tekintettel interjút készített vele a Best magazin. Ebből az interjúból emelünk ki egy érdekes részletet alább.

Pataki Ági és az ügynök

Pataki Ági említi például azt az interjúban, hogy disszidálhatott volna, ám komolyan soha nem fordult meg ez a fejében. De a jelenleg filmproducerként dolgozó, ma még csak 72 éves médiaszemélyiség meséli azt is, hogy amikor anyagot gyűjtöttek egy tervezett filmhez, ami Szécsi Pál életéről szólt volna (sokan nem is tudják, de Szécsi Pál az énekesi karrier előtt modell volt, csakúgy, mint Pataki Ági), megdöbbentő iratok akadtak a kezébe a levéltárban.

A dokumentumokból az derült ki, hogy az állambiztonsági erők megpróbáltak adatokat gyűjteni Pataki Ágiról, hogy kiderül-e róla valami kompromittáló, amivel aztán később őt zsarolni lehetne. Mint kiderül, a manökenről egy pályatársa jelentett, aki szintén országszerte ismert volt akkoriban, de akinek a nevét Pataki Ági nem fedte fel. Így nyilatkozik az esetről:

„Beleolvashattam a rólam készült jelentésekbe, amiket egy híres kolléganőm írt «Vass Klári» álnéven rólam és egy másik modellről. A legszembetűnőbb az volt, hogy egyáltalán nem akart ártani. Nyilván kényszer alatt csinálta. Ez onnan derült ki, hogy semmi olyat nem írt, amiből bármilyen bajunk származhatott volna. A tartótisztje elégedetlen is volt vele, és engem nem kerestek meg soha.”

Ön is elolvashatja, mit írt az ügynök Pataki Ágiról

Ezek az ügynöki jelentések a Besúgnak.blog.hu című oldal jóvoltából már kikerültek a levéltárból az internetre. A Vass Klári fedőnevű ügynök például a következőket írta a '70-es évek elején:

„Pataki Ágnes kb. 4 éve dolgozik, mint manöken és fotómodell. Előzőleg, mint spanyol tolmács, ill. idegenvezető dolgozott az IBUSZ-nál. Amióta ismerem, F. Gábor (mérnök) az udvarlója, akivel kb. 2 éve együtt is él. F. Gábor tudomásom szerint mint szakmai tolmács dolgozik (német-angol). Áginak előzőleg egy spanyol udvarlója volt, akivel volt is kint Spanyolországban – jelenleg is baráti kapcsolatot tart vele. Ági nagyon jó modorú, jó megjelenésű, elegáns nő. Nagyon sok külföldi ismerősük van, akikkel mindig F. Gábor társaságában találkozik. Hivatalosan mint manöken még nem utazott – egyszer volt Jugoszláviában az MTI-vel fotózni és Lengyelországban bemutatni. Szeptemberben ő is utazik a Hungarotexszel Lausanne-ba. Nagyon tartózkodó, privát életéről és ismerőseiről nem szokott beszélni.”

Vass Klári következő jelentése erről a bizonyos svájci útról szól, ahol a jelentés szerint a modelleknek nem igazán volt idejük külföldiekkel találkozni. Ahogy Pataki Ági maga is megállapítja, sok érdemlegeset nem tartalmaztak a róla készült jelentések, és végül meg sem próbálták őt beszervezni ügynöknek.

(Kiemelt kép: Pataki Ági Instagramja)