Kudlik Júlia kiakadt, hogy AI-műsorvezetőnőre cserélték le a Deltában: Remélem, elhalálozik...

Kudlik Júlia hosszú levelet írt virtuális utódjáról, illetve utódjának. Nem boldog a fejleményektől.

2024. április 19., 07:57

Szerző:

Kudlik Júlia is hallott arról, hogy a Duna TV-n egy AI-generált nő vezeti a Delta című műsort. Ez azt jelenti, hogy az új műsorvezető megjelenését, arcát és hangját egyaránt a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, azaz AI) hozta létre korábban már meglévő programokból. A Delta régi műsorvezetője meglehetősen felháborodott azon, hogy az utódja egy mesterséges és virtuális nő lett, és ellenérzésének egy levélben hangot, amit a Mandiner című kiadvány publikált.

„Elérkeztünk a dehumanizáció korába, amelyben magát az embert akarják dehumanizálni és ezt a gépekre átültetni. Így születik, talán már meg is született a a humanizált automatizáció, amelynek során az emberiség a nyakába vette a számítástechnika igáját, s ezzel megadta a lehetőséget az érzések és félreértések nélküli kommunikációnak”

– jegyzi meg a cikkében Kudlik Júlia, aki ezek szerint most már nem figyeli olyan lelkesen a technika újabb és újabb vívmányait, mint annak idején a Delta műsorvezetőjeként. Hozzátennénk, hogy várjuk azt a mesterséges intelligenciát, amelyik képes egy ilyen ikonikus frizurát kreálni, mint amilyen Kudlik Júliának volt évtizedekig.

De a haj persze most nem fontos, hanem a lényeg az, hogy a 78 éves műsorvezetőnő mennyire tévútnak tartja azt, hogy az embereket virtuális, gépi kreációkra cserélik le. Kudlik Júlia egyenesen azzal riogat, hogy hamarosan a gépek fognak uralkodni felettünk:

„az ember lassan maga is számokká váló adathalmazzá lesz (lásd digitek: bármilyen információ számjegyekkel való feljegyzése, tárolása) a személyi számok, a sok pin kód, megannyi jelszó, azonosító által. Így uralkodnak majd felettünk, megfosztva a születésünkkor ajándékba kapott választási lehetőségtől és szabad akarattól.”

Kudlik Júlia már csak azért is félelmetesnek tartja a digitalizáció világát, mert úgy látja, igencsak ingatag lábakon áll az egész rendszer, ami adott esetben kártyavárként borulhat a fejünkre:

„tessék mondani, eszébe jutott már valakinek ebben a meglehetősen zavaros, katasztrófa felé száguldó világunkban, hogy ha gépi virágzásunk csúcsán egy napkitörést követő mágneses vihart, esetleg ma még ismeretlen légköri turbulenciát követően létrejön egy világáramszünet, akkor mi fog történni? (Lehet, hogy már erre is van egy külön program, amit titkos pendrive-on/pendrájvon őriznek, csak nekünk, illetékteleneknek nem árulják el?)”

Miközben valószínűnek tűnik, hogy minden bizonnyal nem a 78 éves Kudlik Júliának jut most először eszébe ez a problémakör, aközben az egykori műsorvezető a következőképpen folytatja a kirohanását:

„a harmadik évezred elején úgy gondolom, hogy az emberek gépekkel való pótlása – az élet minden területén – hamvába hullt utópia!
Őszintén remélem, hogy elhalálozik az a ma uralkodó lelki anarchia is, amely az erőszakot szándékozik törvénnyé avatni, ezzel akarván megsemmisíteni, ami élőlényből emberré tesz bennünket: el akarja pusztítani az emberi lélek belső egyensúlyát, a közösséget alkotó ember rendező erejét.”

A mesterséges intelligencia ezt valószínűleg kijavította volnahamvába holt”-ra.

(A kiemelt képen Kudlik Júlia 1975-ben az MTV stúdiójában látható. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)