Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia az oktatást?

A mesterséges intelligencia már most is nagyon sokat segít abban, hogy hosszabb tartalmat tudjunk tömören, érthetően és jelentős információvesztés nélkül összefoglalni, összefüggésekre rámutatni – közölte Boa László mesterséges intelligencia szakértő.

2023. július 11., 17:29

Szerző:

A mesterséges intelligencia az oktatást is jelentős mértékben átalakítja. Már most látható, hogy a technológia nagyon jól hasznlható akár több száz oldalas szövegek feldolgozásához, amelyekből személyre szabottabb kérdés-válasz alapú feladatsorokat lehet készíteni – ismerteti a lehetőségeket Boa László a Jazzy Business Class című rádióműsorában. 

Bár ez az oktatók és vizsgáztatók számára is segítség lehet – a szakértő szerint tesztkérdések összeállítása és a kapott válaszok kiértékelése nem jelenthet gondot –, ez alkalmas a tanulási folyamat segítsésére is, hiszen ha elég jól van betanítva a mesterséges intelligencia, akkor képes arra, hogy ugyanazt a tananyagot egyéni szükségletek szerint különbözőképpen oktassa. Míg egy tanár nem tud 27 felé figyelni, úgy visszakérdezni minden esetben, hogy az esetleges félreértéseket, hiányos tudást, vagy rossz beidegződést egy témával kapcsolatban minden esetben felimserje és kijavítsa, ez a technológia pont erre alkalmas. 

A beszélgetés teljes terjedelmében meghallgatható a Jazzy honlapján. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: Cottonbro studio/Pexels.)