Keresztes Ildikó szívszorító vallomása: ezért kellett egy otthonba beadnia beteg édesanyját

Keresztes Ildikó szívszorító beszámolót adott édesanyja állapotáról.

2023. május 3., 10:55

Szerző:

Keresztes Ildikóval közöl hosszabb interjút Hot! magazin, illetve a Bors című lap, az énekesnő élete ugyanis egy drámai fordulóponthoz érkezett.

Keresztes Ildikó édesanyja 83 éves, és sajnos állapota egyre rosszabb. Az énekesnő így beszél róla:

„fizikailag a korát meghazudtoló állapotban van: már elmúlt 83 éves, ám néha követni is nehéz, annyira aktív. Viszont a demencia előrehaladott állapotban van nála, ezért a mindennapok megélése mégis nehézségekbe ütközik. Meg kellett hoznom életem egyik legnehezebb döntését: elhelyeztem őt – a már korábban vele élő rokkantnyugdíjas nagynénémmel együtt – egy szociális intézményben. Nem várhattam tovább az ő biztonsága érdekében – és a saját nyugalmam miatt sem. Nem szabad megvárni, amíg egy súlyos baleset elengedhetetlenné teszi a lépést, és arra is kellett gondolni, hogy úgy kerüljenek egy új helyre, hogy meg tudják még szokni és idővel jól érezzék ott magukat.”

Természetesen édesanyja betegsége Keresztes Ildikót is megviseli. Így vall erről:

„nehezen fogadom el az állapotát, hogy lerobbant a család motorja, hogy aki immár háromszor menekült meg a halál torkából, az most vesztésre áll a demenciával való küzdelemben.”

Az 58 éves énekesnő hozzáteszi, hogy egyrészt a demencia tabutémának számít Magyarországon még mindig, azokkal szemben pedig előítéletesek az emberek, akik bentlakásos intézményt választanak hozzátartozójuk számára. Nyilatkozatával szeretne küzdeni ezek ellen az előítéletek ellen. Keresztes Ildikó többek között így fogalmaz:

„mi, magyarok ráadásul nagyon ítélkező nemzet is vagyunk: sokszor felmerül a vád, hogy milyen önző ember az, aki bedugja a szüleit egy otthonba. Nem néznek a dolgok mögé, hogy kinek mi a valós érdeke, ki mit tud felvállalni. Ma már nem él együtt több generáció, hogy mindig akadjon egy segítő kéz, egy állandó ápolónő alkalmazását pedig többnyire még egy átlagosnál jobb fizetésű ember sem engedheti meg magának.”

A demencia az utóbbi hónapokban azért is került bele a közbeszédbe, mert kiderült, hogy Bruce Willis szintén ennek egy fajtájával küzd.

(Kiemelt kép: Keresztes Ildikó Instagramja)