Károly király fejét leüvöltötte egy ausztrál nő, így reagált a brit uralkodó a vádakra – videó

Károly király Ausztráliában tett látogatást, ahol egy roppant kínos incidensben volt része, igaz, a fegyvertelen támadónak esélye sem lehetett volna a biztonsági őrökkel szemben.

2024. október 21., 16:31

Szerző:

Károly király és Kamilla királyné éppen Ausztráliában tartózkodnak hivatalos utazáson. A körútjukat azonban nem fogadták mindenhol 100%-ig olyan békésen, amint az az alábbi, a brit királyi család hivatalos Instagramján hétfő délután publikált videóból kitűnik.

Károly király beszédét félbeszakították

Canberrában az ausztrál parlamentben tartott volna éppen beszédet Károly király, amikor egy helyi politikusnő, Lidia Thorpe kiabálásával félbeszakította – írja és mutatja valamennyi lap, köztük a BBC, illetve például a The Guardian, amelynek videója alább tekinthető meg.

„Népirtást követtek el a népünk ellen. Adják vissza a földünket! Adják vissza, amit elloptatok tőlünk – a csontjainkat, a koponyáinkat, a gyermekeinket, a népünket! Elpusztították a földünket! Megállapodást követelünk! Egy egyezményt akarunk ebben az országban. Népirtók vagytok, ez nem a ti földetek. Károly nem az én királyom! Károly nem a mi királyunk”

– az angolban ugye nincs különbség a magázás és a tegezés között, és bár a kolonizációt említve a politikusnő egy trágárságot is felrobbantott a kirohanásában, mégis úgy éreztük, helyénvalóbb magázódva magyarra fordítani a király fejéhez vágott vádakat.

Sok lap kiemeli, hogy Károly király – akinek most éppen szünetel a rákkezelése – pontosan azt tette ebben a helyzetben, amit édesanyja, Erzsébet királynő tett volna: semmit. Az uralkodó arcán semmilyen reakció nem figyelhető meg.

Károly király a gyarmatosítók képviselője

Lidia Thorpe független képviselőként tagja az ausztrál parlamentnek, aktivistaként régóta küzd az őslakosok jogaiért. Saját maga is posztolta az Instagramjára a fenti incidenst.

Az ausztrál őslakosok a gyarmatosítás kezdete óta követelik egyébként, hogy jöjjön létre egy megállapodás köztük és a britek között, de erre soha nem került sor. Legutóbb 2017-ben szólították fel erre a briteket, de eredmény nélkül – erre utalt Lidia Thorpe Károly király előtti kirohanásában. A híradások szerint a politikusnő egy másik demonstrációban is részt vett aznap, és már akkor közel került a rendőri letartóztatáshoz.

(Kiemelt kép: a brit királyi család Instagramja)