Juhász Jácint fiának fájdalmas vallomása: Aput nagyon megviselte a gyász, ami testi tünetekben jelentkezett nála

Juhász Jácint fia szülei megható történetét idézte fel.

2024. szeptember 10., 15:43

Szerző:

Juhász Jácint a '70-es évektől tartozott hazánk legismertebb színészei közé. 1967-től játszott a Madách Színházban, 1984-ben Jászai Mari-díjat kapott. Benne volt a Tenkes kapitányában és az Egri csillagokban, aztán még egy sor televíziós produkcióban, köztük több gyerekműsorban is. Idén volt 25 éve, hogy elhunyt: hosszú betegség után 1999. január 9-én, mindössze 55 évesen halt meg. Most a fia, Juhász Csaba nyilatkozott róla a Meglepetés magazinnak.

Juhász Jácint és Létay Klári

Juhász Jácint első felesége Létay Klári zongoraművész volt, akit 1965-ben, saját diplomaosztója másnapján vett feleségül. Három fiuk született, köztük a Meglepetésnek most nyilatkozó Csaba, de a házasság véget ért, és Juhász Jácint másodszor is megnősült. Második felesége Andai Györgyi színésznő volt, de ez a kapcsolat szintén válással végződött, majd Juhász Jácintnak egy harmadik házassága is volt.(A fenti képen nem egyikük látható, hanem Vass Éva színésznő.)

A színész már túl volt az ötvenen, amikor újra agglegényként újra összejött első feleségével. Juhász Csaba így emlékezik vissza erre a friss interjúban:

„Örültem, hogy a szüleink újra egymásra találtak. Mindketten az ötvenes éveikben jártak, amikor ismét fellángolt köztük a szerelem. Sajnos a második boldog korszakuk nem tartott sokáig. Anyukánk váratlanul szívinfarktust kapott, és 1997-ben elhunyt. Aput lelkileg nagyon megviselte a gyász, ami testi tünetekben jelentkezett nála. Fájdalmai voltak, de nem ment el orvoshoz. Nagy betegen is dolgozott, egy kisebb szerepet játszott el a Napfény íze című filmben. A díszbemutatót már nem élte meg. Amikor bekerült a kórházba, már késő volt, nem tudtak segíteni rajta: áttétes rák volt a diagnózis. Csupán 55 évet élt.”

Juhász Jácint és Szabó István

Ajánljuk az ön figyelmébe az alábbi hangfelvételt, Juhász Jácint a halála előtt nem sokkal adta ezt az interjút a Petőfi Rádióban 1998. december 17-én, szóba kerül benne Szabó István és a Napfény íze is.

„Az történt, hogy meglátott és azt mondta, hogy elvállalnék-e egy kicsi szerepet nála. Mondtam, hogy hát nálad...? Természetesen! Egy magyar színész számára kötelező. És két napra terveződött a forgatás. Aztán jött egyik reggel, másik reggel, aztán megint diszponáltak, és mindig hozta az újabb és újabb szöveget. Mondom, hát mi történt? Mondta, hogy átírta a kedvemért bizonyos részeit a forgatókönyvnek, hogy minél többet tudjak szerepelni. Ez csodálatos meglepetés volt.”

Érdemes belehallgatni, az is kiderül belőle, hogy Juhász Jácint édesapja a Rózsafüzér című katolikus lapban találta meg ezt a különleges keresztnevet, és innen nevezte el a fiát.

(A kiemelt kép a Magyar Rádió 1-es stúdiójában készült, Juhász Jácint mellett Vass Éva színésznő látható. Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)