Szabó István és Martin Scorsese is életműdíjat kap a goai filmfesztiválon

Az életműdíjat szombat este adják át.

2021. november 20., 06:30

Szerző:

India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján, Goán vehet át életműdíjat Szabó István magyar filmrendező amerikai kollégájával, Martin Scorsesével együtt szombat este az egyetemes filmművészethez való kiváló hozzájárulásáért, írja az MTI.

A nagyszabású Indiai Nemzetközi Filmfesztivál a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF) által A-kategóriásnak minősített 14 filmfesztivál egyike, Berlin, Cannes és Velence mellett. A goai filmfesztivál válogatást mutat be Szabó István világhírű filmjeiből, köztük lesz teljes körűen felújított változatban az Apa, az Oscar-díjas Mephisto és a Redl ezredes is – olvasható a filmes mustra honlapján.

Az életműdíjat szombat este adják át, Szabó István online fog bejelentkezni a megnyitó ceremóniára, amely India egyik legjelentősebb nemzetközi kulturális eseménye. A művész nemrég, november 10-én a leccei Európai Filmfesztivál is életműdíjával tüntette ki, és gazdag retrospektív programot mutatott be a magyar rendezőtől. Szabó István személyesen is részt vett az olaszországi fesztivál közönségtalálkozóján és díjátadóján.

(Kiemelt kép:  Budapest, 2019. november 6. Szabó István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező, érdemes és kiváló művész (b) és Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, versmondó, színházigazgató, rendező, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja az M5 televíziós csatorna Magyar filmek új köntösben című sorozatának felvételén. MTVA Fotó: Zih Zsolt)