Kiderült, miért veszett össze Hofi Géza és Koós János: Géza pótolhatatlannak hitte magát, vérig sértődött

Hofi Géza és Koós János összeveszéséről most Heller Tamás mondott el mindent.

2024. október 10., 09:59

Szerző:

Érdemes elolvasni a Blikk interjúját Heller Tamással, mert a 77 éves színész rengeteg érdekességet mesél el Hofi Géza és Koós János viszonyáról. A két humorista legendás barátságban állt egymással, de a '80-as években összevesztek. Heller Tamás 1978-tól 2012-ig dolgozott a Mikroszkóp Színpadon, és jól ismerte mindkettőjüket. Most elmesélte az egész történetet.

Hofi Géza megorrolt Koós Jánosra

Tegnap azt mesélte Eperjes Károly, hogy ő megharagudott Hofi Gézára, ma azt mondja Heller Tamás, hogy Hofi Géza haragudott meg Koós Jánosra. Ez a viszály azért volt annyira jelentős, mert a két előadóművész addig nagy barátságban állt, rengeteget dolgoztak is együtt, kettősük roppant népszerűségnek örvendett többek között az olyan jelenetek miatt, mint az alábbi.

1981. június 11-én volt hogy Hofi Géza felmondott a Mikroszkóp Színpadon, szeptembertől mint a Magyar Televízió főmunkatársa dolgozott. 1983. április 7-ével aztán a Madách Kamara Színházhoz szerződött. Ezzel a karrierfordulattal kapcsolatos a viszálya Koós Jánossal. Heller Tamás a következőket meséli:

„Hofi a közeg miatt hagyta ott a Mikroszkópot, egyszerűen már nem érezte ott jól magát. Marton Frigyes rendező ezt nehezen viselte el, s talán ezért is nyilatkozta azt, hogy Hofi Géza helyett Koós János jött a Mikroszkóphoz. Merthogy Janit valóban szerződtették a távozó Géza helyére. Hofi megdöbbent az újságokban megjelent mondaton, mert úgy érezte, ő nem helyettesíthető. S erre tett rá egy lapáttal, amikor Koós egy interjúban elismételte, hogy Hofi Géza helyére érkezett. Ez olaj volt a tűzre. Géza, aki pótolhatatlannak hitte magát, vérig sértődött, megharagudott Koósra, és utána szóba sem álltak egymással.”

Hosszú évek teltek el úgy, hogy a két sztár szóba sem állt egymással, de Heller Tamás elmeséli, hogyan békültek ki végül egy születésnapi bulin, ahova mindketten hivatalosak voltak.

Hofi Géza másoknak is törlesztett

Arról pedig Gálvölgyi János beszélt nemrégiben, hogy Hofi Géza hajlamos volt korábbi sérelmeit megtorolni olyanokon, akik keresztbe tettek neki. Úgy tűnik, ez alól Koós János sem volt feltétlenül kivétel.

„Törlesztett. Ő azt mondta, hogy most visszaad mindenkinek mindent. Azt a fajta keserűséget vagy sikertelenséget, amit addig összegyűjtött, azt ő borzasztó rosszul kompenzálta. Lásd: Győr, balhék, kitiltások, letiltások, néző, telefon... [...] Aki belerúgott, annak kicsit visszaadta”

– emlékezett vissza Gálvölgyi János Kadarkai Endre műsorában.

(Kiemelt kép: Fortepan/Szalay Zoltán)