Szomorú részletek láttak napvilágot Erzsébet királynő utolsó hónapjairól

Erzsébet királynő 2022 szeptemberében hunyt el a skóciai Balmoralban. 

2024. július 29., 09:24

Szerző:

A néhai II. Erzsébet királynő szívszorító megjegyzéseket tett a személyzetének, miután uralkodása utolsó hónapjaiban egyre inkább elszigetelte magát a világ elől. A néhai brit uralkodót nagyon megviselte a férje, Fülöp herceg halála is, aki 2021 tavaszán hunyt el. 

A királynő azért is szomorú volt, mert rövid időn belül több barátját is elvesztette. Ezért elkezdte meghívni egykori dolgozóit, ismerőseit, hogy látogassák meg, és beszélgessenek a régi időkről. Robert Jobson királyi életrajzíró új könyvében árult el részleteket arról, hogyan teltek Erzsébet királynő utolsó hónapjai. Egy munkatárs így nyilatkozott: 

„Azt mondta nekem, hogy már senkit sem ismer. Egyedül unokája, Vilmos herceg rendszeres látogatásai és telefonhívásai jelentették számára a fénypontokat”

– olvasható a könyvben. 

A rendszeres beszélgetések eredményeként Erzsébet királynő egyre közelebb kerület Katalin hercegnéhez is, aki állítólag arra bátorította a családját, hogy költözzenek a Windsor kastély közelében lévő Adelaide Cottage-ba, hogy a királynővel lehessenek utolsó hónapjaiban.

„Vilmos herceg tudta, hogy a nagymamájával töltött idő értékes, és örül, hogy ők, mint pár, meghozták ezt a döntést”

– nyilatkozta egy másik bennfentes.

Úgy tudni, hogy a néhai brit uralkodónak az utolsó időszakban már állandó fájdalmai voltak. 2022 júniusában utoljára jelent meg a nyilvánosság előtt a Buckingham-palota erkélyén. Egészségi állapota az utolsó három hónapban jelentősen megromlott, és még egy teáskannát is nehezen tudott felemelni.

„Őfelsége alig látott, és egyszerűen nem volt ereje. Borzasztóan frusztrált volt, mivel utált rendetlenséget okozni, és a tálcára önteni. Kisebb edényt kért, és frusztrált volt, amikor a személyzet elfelejtette és egy nagyot hozott”

– mondta egy másik forrás. 

Forrás: Mirror

(Kiemelt kép: Shutterstock)