Demencia: fia beszélt Gena Rowlands, a Szerelmünk lapjai sztárjának lesújtó állapotáról

Gena Rowlands a Szerelmünk lapjai című filmben demencia tüneteivel küzdő nőt alakít. Mostanra az életben is elérte őt a betegség.

2024. június 26., 14:20

Szerző:

A demencia kulcsfontosságú szerepet játszik a Szerelmünk lapjai történetében. A pont 20 évvel ezelőtt bemutatott filmet Nick Cassavetes rendezte, és a női karakter időskori, demenciával küzdő énjét a rendező édesanyja, a kétszeres Oscar-jelölt Gena Rowlands alakítja. Nick Cassavetes egy friss interjúban árulja el: édesanyja most az életben pontosan ugyanazzal a betegséggel küzd, amiben a karaktere szenved a Szerelmünk lapjaiban.

Gena Rowlands színésznőt is elérte a demencia

A most 94 éves Gena Rowlands a Szerelmünk lapjain kívül olyan filmekből ismert még, mint az Egy másik asszony, az Éjszaka a földön, a Majd elválik, valamint az Egy hatás alatt álló nő és a Gloria, amiket nem a fia, hanem a férje, John Cassavetes írt-rendezett. A színésznő pont ezért a két alakításáért kapta két Oscar-jelölését. Íme az egyik legemlékezetesebb jelenete a Szerelmünk lapjaiból, aminek két főszereplője egyébként Ryan Gosling és Rachel McAdams.

Gena Rowlands édesanyját Lady Rowlandsnek hívták, és ő szintén színésznő volt, és szintén demenciával élte le élete utolsó éveit. Az Entertainment Weeklynek nyilatkozva Nick Cassavetes a következőket mondta a Szerelmünk lapjai készítéséről és a demenciáról:

„Az idősebb Allie szerepét anyukámnak adtam, és sokat beszéltünk az Alzheimer-kórról, hogy mennyire szeretnénk hitelesek lenni ezzel kapcsolatban, és édesanyám már öt éve tényleg alzheimeres. Teljes demenciától szenved. Észbontó ez az egész – átéltük, ő el is játszotta, és most utolért minket.”

Még a film elkészültekor, 2004-ben maga Gena Rowlands is beszélt arról, mennyire nehéz volt a számára egy alzheimeres beteget játszani azok után, hogy egyszer végigélte a betegséget az édesanyja révén. Akkor így fogalmazott a Szerelmünk lapjaiban alakított szerepéről:

„Különösen nehéz volt, mert egy alzheimeres karaktert alakítok. Édesanyámmal már végigcsináltam ezt, és ha nem Nick rendezte volna a filmet, nem hiszem, hogy elvállaltam volna – túl nehéz. Nagyon kemény, de csodálatos filmforgatás volt ez.”

A demencia filmekben, színészeknél

Az utóbbi évtizedben két olyan Oscar-díjas film is volt, ahol a központi téma kifejezetten a demencia volt: először a Megmaradt Alice-nek a címszerepben Julianne Moore-ral, aztán Az apa a címszerepben Anthony Hopkinsszal. Rengeteget hallunk emellett arról, hogy Bruce Willis szintén demenciával él, és pont a napokban beszélt kezdődő memóriazavarairól Szilágyi János is.

Sőt, Koltai Róbert és párja, Gaál Ildikó egy sorozatnyi kisfilmet készített arról, hogy milyen a demenciával élők sorsa.

„Az INDA program keretében, Koltai Róbert színművész főszereplésével készültek azok a rövidfilmek, amelyek a társadalom figyelmét szeretnék ráirányítani a demenciával élő idősek és hozzátartozóik mindennapjaira. A Gaál Ildikó rendezésében készült rövidfilmeken keresztül megismerhetők a demencia tipikus tünetei és az a személyiségváltozás, amely a hozzátartozók számára a legnagyobb kihívást jelenti”

– ez áll a videók ajánlójában. A kisfilmekben Koltai Róbert egy demenciával élő férfit alakít, az ő karakterén keresztül mutatják be a jelenetek a legtipikusabb tüneteket. Az alábbi az első rész.

(A fent kiemelt kép 2006-ban készült Gena Rowlandsről. Fotó: Shutterstock/s_buckley)