Berki Krisztián vallomást tett a büntetőfékezési ügyében

Hétfő délelőtt folytatódott a tárgyalása.

2021. július 12., 10:17

Szerző:

Berki Krisztián még 2018-ban fékezett le szabálytalanul egy busz előtt a Pünkösdfürdő utcában, aminek következtében a buszban 2,5 millió forintos, az míg az ő autójában 14 millió forintos kár keletkezett. A tárgyalás többszöri halasztás után június 4-én kezdődött, a hírességet közúti veszélyeztetéssel vádolták meg, de Berki Krisztián tagadta bűnösségét. Az ügyész két év hat hónapot kért.

A tárgyalás ma folytatódott, ami Berki Krisztián vallomásával kezdődött, írja az Index. Elmondta, szerinte nem volt szabálytalan az előzése, azért próbálta lehagyni a buszt, mert úgy érezte, „a sofőr nem szimpatizál vele”. Sőt, azt is hozzátette, szó sem volt büntetőfékezésről, csupán azért állt meg előzés után, mert konstatálta, hogy a lakópark bejárata zárva van, ekkor ment bele a busz fékezés nélül autójába.

„Szlovákiából egy kirándulásról érkeztem haza. A Pünkösdfürdő utcánál tapasztaltam, hogy a busz jobbra indexel, lehúzódik, de nem engedte, hogy megelőzzem. Utólag tudtam meg, hogy szabálytalanul akartam előzni, ezt nem tudtam. Szerettem volna minél hamarabb túlesni az előzésen, úgy éreztem, hogy a sofőr nem szimpatizál… erőszakos, agresszív vezetési stílusa volt. Végül kielőztem, visszatértem a sávomba, akkor szólt a feleségem, hogy megérkeztünk. A feleségem a térképem, a navigációm, egy házat akartunk megnézni, oda mentünk. Láttam, hogy a lakópark kapuja zárva van, a másik oldalon pedig egy pocsolya volt, ezért a szervizútra akartam kanyarodni, a tükörben láttam, hogy a busz nem lassít, majd belém jött”

– idézte a Blikk.

Berki továbbá állítja, hogy nem látta az előzni tilos táblát és a záróvonalat, pedig gyakorlott söfőrnek tartja magát, és többször is előzött már ezen a szakaszon. Arra nem tudott magyarázatot adni, miért tette, amikor ez korábban is tilos volt. Végül bevallotta, hogy valóban átlépte a megengedett sebességhatárt, becslése szerint maximum 20-35 százalékkal ment gyorsabban. Új vallomása és az előző között egyébként ellentmondások fedezhetőek fel.

A híresség vallomása után Csiszár Gergely igazságügyi szakértőt hallgatta meg a bíróság, aki elmondta, véleménye szerint a busz elkerülhette volna az ütközést, ha fenntartja a lassítást. 

(Kiemelt kép: Berki Krisztián főpolgármester-jelölt az önkormányzati választáson a XIII. kerületi Madarász Viktor óvodában kialakított szavazókörben 2019. október 13-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)