Benedek Miklóst megrázó visszaemlékezésekben gyászolja Bodrogi Gyula és Csonka András: Sírok, Miklósom

Benedek Miklós egy napja hunyt el. A Nemzet Színésze előtt tisztelgő megemlékezésekből válogatunk.

2024. január 10., 07:45

Szerző:

Élete 78. évében tegnap elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze. A gyászhír kapcsán az RTL Fókusz című műsora újra bemutatta a színművész egyik utolsó interjúját, ami októberben készült. Az alábbi összeállításban megszólalnak színészkollégái, például Fesztbaum Béla és Bodrogi Gyula. Ő mondja a következőket:

„nincs pótolhatatlan színész, de van felejthetetlen. És ő az volt. Én például nem is tudtam a betegségéről. Engem azért lepett meg nagyon ez a hirtelen eltávozás. Azt tudtam, hogy amióta a fia meghalt, azóta egy nagy szomorú változás volt rajta is.”

Itt lehet megtekinteni a videót.

És még mindig érkeznek a megemlékezések a közösségi médiában. Talán Csonka Andrásé a legmegrázóbb, aki egy rendkívül hosszú posztban többek között a következőket írja:

„Miklósom! Nem!! Ellenkezem, és kikérem magamnak! Szerinted nem telepszik ránk a düh, a döbbenet? Szerinted ez már »benne volt a pakliban?« Semmit nem tudunk! Nem tudjuk, milyen az elgyengülni, kényszerűen egyre inkább átadni magunkat a tüneteknek, levegő után kapkodva, zihálva erőt mutatni, utolsó erőnkkel színpadra lépni, és mégis ragyogni. Semmit nem tudunk! Nem tudjuk, amit nem csak átérezni de megfogalmazni sem lehet. Nem tudjuk, mit jelent elveszteni egy csodálatos, már felnőtt gyereket, nem értjük, egyáltalán hogy lehet ezt egyetlen nappal is túlélni, hogy lehet felállni, hogy lehet diszkréten magunkba fojtani a gyászt, a fájdalmat, miközben ordítanánk a tehetetlenségtől. Semmit nem tudunk! [...] Tudom, hogy nem voltál egészséges, mégis sírok. Sírok, Miklósom. Annyi mindennek kellett volna történnie Veled, ami jó, ami méltó, amit megérdemelsz. Mi is megérdemeltük volna, hogy átéljük. Érted és általad. Ég Veled! Mindent köszönünk!”

A megemlékezéshez egy közös fotó tartozik, amin Csonka András és Benedek Miklós éppen tiramisut esznek.

Csonka András szerda reggel a TV2-n a Mokka című műsorban mesélt még többet az elhunyt színészlegendáról.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szintén publikált egy posztot Benedek Miklósról. Ő a következőket írja:

„mindig velünk maradsz, Benedek Miklós.”

Megemlékezésképpen a „zseniális” Budapest Orfeumból tett ki egy részletet.

(Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula)