Elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze

77 éves korában meghalt Benedek Miklós színművész.

2024. január 9., 10:28

Szerző:

Méltósággal viselt betegség után, életének 78. évében ma, azaz kedden reggel elhunyt Benedek Miklós, a 2023-ban a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész – tájékoztatta a család az MTI-t.

Benedek Miklós 1946-ban született, az édesanyja a Kulturális Kapcsolatok Intézeténél dolgozott, édesapja Benedek Tibor konferanszié, kabarészínész volt. Szülei válását követően édesanyjához került, édesapja másodikos korában lett öngyilkos.

1965-ben az hozta meg számára az országos ismertséget, hogy Valcz Péterrel és Dévényi Tiborral megnyerték a Ki mit tud?-ot paródia kategóriában. A Színház- és Filmművészeti Főiskola után a Nemzeti Színházban játszott 1969 és 1983 között. 1983-tól húsz évig a Katona József Színházban dolgozott. 2003-tól újra a Nemzeti Színház tagja lett, ahonnan 2009-ben elbocsátották hat kollégájával együtt, 2009 óta szabadúszó volt. Fiát, Benedek Tibor vízilabdázót 2020-ban veszítette el.

Benedek Miklós az utóbbi évben többször is kórházba került tüdőproblémákkal, de felgyógyult, igaz, a nyár végén még arra panaszkodott, hogy van egy utóbetegsége, amiből nem tud felgyógyulni. Így nyilatkozott augusztus legutolsó napjaiban:

„van egy utóbetegségem, és úgy érzem, mintha a torkomban lenne valami, de nem tud felszakadni, hiába szedtem már be mindenféle gyógyszert. Remélem, hamarosan túl leszek ezen, és októberben minden gond nélkül színpadra állhatok.”

Pár hónappal ezelőtt adta élete egyik utolsó interjúját, ekkor Palik Lászlóval beszélgetett. Ez tekinthető meg alább.

(Kiemelt kép: MTI/Czimbal Gyula)