Villámsakk-vb: tizenhét éves a világbajnok

Varsóban rendezték meg a villámsakk-világbajnokságot.

2021. december 30., 21:24

Szerző:

Akárcsak kedden gyorssakkban a férfiaknál az üzbég Nodirbek Abdusattorov révén, csütörtökön villámsakkban a nőknél is 17 éves világbajnokot avattak a kazah Bibiszara Aszaubajeva személyében Varsóban.

A hölgyek száznál is több indulót felvonultató mezőnyében, amelyben nem volt magyar, Aszaubajeva a 17 fordulóban 14 pontot gyűjtve, ezen a szinten jelentős, másfél pontos előnnyel győzött. Az öt perc alapjáték-idejű partik vébéjén a második helyet a két napja gyorssakkban világbajnok Alekszandra Kosztyenyuk (12,5 pont), a harmadikat pedig a szintén orosz Valentyina Gunyina (12) szerezte meg a nemzetközi szövetség (FIDE) honlapjának eredményközlése szerint.

A férfiak csaknem 180 sakkozót felvonultató mezőnyében, a 21 fordulós vetélkedésben a francia Maxime Vachier-Lagrave diadalmaskodott 15 ponttal úgy, hogy három vereség és hat döntetlen mellett 12-szer nyerni tudott. A 31 éves nagymester, aki villámsakkban kétszeres Európa-bajnok, a varsói befejező körben Magnus Carlsenen kerekedett felül.

A klasszikus sakk norvég világbajnokának, aki kedden a gyorsváltozatban harmadikként végzett, így gyorssakkban sem sikerült megvédenie vb-címét, ezúttal 12. lett 13,5 ponttal. Vachier-Lagrave mögött – ugyancsak 15 ponttal – másodikként a lengyel Jan-Krzysztof Duda, harmadikként pedig a francia színekben versenyző, iráni Alireza Firouzja végzett. Az első helyről Vachier-Lagrave és Duda különcsatája döntött, a rövidített partikból a francia jött ki jobban.

A 15 perc alapidejű meccsek rapid-vébéjén legjobb magyarként a tizedik helyen zárt Rapport Richárd gyorssakkban gyengébben teljesített, és végül 75. lett 11 ponttal. A négy magyar közül a legeredményesebbnek Kántor Gergely bizonyult, aki szintén 11 ponttal közvetlenül Rapport előtt, a 74. helyen fejezte be szereplését. Kozák Ádám (8,5 pont) a 149., Erdős Viktor (1,5) pedig, aki csupán öt mérkőzésen ült asztalhoz, 178. lett.

(Kiemelt kép: Shutterstock)