Verstappen elhozta az Egyesült Államok Nagydíjának győzelmét is

A szombati sprintfutam után a vasárnapi versenyt is a már világbajnok Max Verstappen nyerte meg Austinban, a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjon.

2023. október 23., 07:08

Szerző:

 A Red Bull 26 éves holland pilótájának ez az idei 15., egyben pályafutása 50. futamgyőzelme. Mögötte a kiváló gumitaktikájának köszönhetően remek utolsó etapot produkált Lewis Hamilton (Mercedes) ért célba a második helyen, míg a harmadik Lando Norris lett.

A rajt Norrisnak, a McLaren második pozícióból rajtoló brit pilótájának sikerült a legjobban és gyakorlatilag simán előzte meg az élről induló Charles Leclerc-t (Ferrari), aki mögé csapattársa, Carlos Sainz (Ferrari) sorolt be, megelőzve Lewis Hamiltont és a világbajnok Max Verstappent.
Az első körökben Norris folyamatosan növelte előnyét Leclerc-rel szemben, közben Hamilton meg tudta előzni Sainzt, akit az ötödik körben Verstappen is maga mögött hagyott. A Mercedes hétszeres világbajnoka lendületben maradt és a hatodikban a Ferrari monacói versenyzőjét is megkerülte, majd üldözőbe vette Norrist, de hosszú körökön át nem tudott rá közelíteni.

Leclerc a 11. körig tartotta maga mögött Verstappent, a holland viszont a folytatásban Hamiltonnál nem tudott gyorsabb lenni, így az élmezőnyből őt hívták ki először – a 16. körben – kerékcserére, amire a McLaren rögtön reagált és kihívta Norrist is új abroncsért. Hamilton viszont még négy kört maradt kint a pályán az élen, Leclerc pedig 24 kört tett meg közepes keverékű abroncsain.

A kerékcserék után Norris állt az élen, két másodpercre mögötte Verstappen haladt, akitől a harmadik Hamilton több mint hét másodperccel volt elmaradva. A hollandok immár háromszoros világbajnoka nagyszerű tempóban haladt friss gumijaival és a 28. körben könnyedén előzte magát az élre, majd néhány kör után fokozatosan növelni kezdte előnyét a lassuló Norrisszal szemben.

Újabb izgalmakat Norris második kerékcseréje hozott 21 körrel a vége előtt, amire Verstappen a következő kör végén a boxba hajtott, így maga mögött tartotta a McLaren pilótáját, az előtte haladó Hamilton, Sergio Perez és Leclerc trió pedig csak egyszer volt kint.

A folytatásban Verstappen biztonságosra növelte a távolságot Norrisszal szemben, mindketten megelőzték Leclerc-t, míg Hamilton és Perez kereket cserélt, így a holland az utolsó 15 körben magabiztosan haladt az élen, egészen az utolsó egy-két körig, amikor a közepes keverékeken nagy tempóval haladó Hamilton – aki nyolc körrel a vége előtt utasította maga mögé Norrist – már két másodpercnél is közelebb került hozzá, de Verstappen győzelme összességében nem volt veszélyben.

A harmadik helyen Norris ért célba, mögötte pedig Sainz, majd Perez és a mezőnyben egyedüliként egy kiállással versenyző Leclerc. A vb egy hét múlva a Mexikói Nagydíjjal folytatódik.

Utólag kizárták Hamiltont és Leclerc-t

A padlólemezük vastagsága nem ment át a szúrópróbaszerű technikai ellenúőrzsén, ezért a FIA kizárta a 2. helyre befutó Lewis Hamiltont és az ötödik helyet megszerző Charles Leclerc-t az austini versenyből nagyjából két órával az eredményhirdetés után. A döntés értelmében Lando Norris lett a második, Carlos Sainz jön fel a harmadik helyre, és Logan Sargeant előlép tizediknek előlépve megszerzi pályafutása első F1-es pontját – számol be a formula1.hu

Végeredmény,

Egyesült Államok Nagydíja, Austin (56 kör, 308,405 km, a pontszerzők):

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:35:21.362 óra
2. Lando Norris (brit, McLaren) 10.730 mp h.
3. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 15.134 mp h.
4. Sergio Perez (mexikói, Red Bull) 18.460 mp h
5. George Russell (brit, Mercedes) 24.999 mp h.
6. Pierre Gasly (francia, Alpine) 47.996 mp h.
7. Lance Stroll (brit, Aston Martin) 48.696 mp h.
8. Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri) 1:14.385 perc hátrány
9. Alexander Albon (brit–thai, Williams/Mercedes)  1:26.714 perc hátrány
10. Logan Sargeant (amerikai, Williams/Mercedes) 1:27.998 hátrány


leggyorsabb kör: Cunoda – 1:38.139 perc
pole pozíció: Leclerc

(Kiemelt képünkön Max Verstappen (1) az Oracle Red Bull Racing csapat versenyzője a pályán az F1-es Amerikai Nagydíj sprintbefutó edzésén a Circuit of The Americas pályán Austinban (Texas, USA) 2023. október 21-én. Fotó: Celal Gunes / ANADOLU / Anadolu via AFP)

 

Marco Rossi marad a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. A szakember az Európa-bajnokság tanulságainak átgondolását követően, pár hét múlva megkezdi a felkészülést az őszi Nemzetek Ligája-mérkőzésekre történő összetartás előkészítésével.