Válságértekezletet kezdeményeztek a klubok a Newcastle tulajdonosváltása után

A Premier League klubjai szerint a világ egyik legnézettebb bajnokságának megítélése "sokat romolhat" az üzlet miatt.

2021. október 9., 16:24

Szerző:

Az angol labdarúgó élvonal klubjai válságértekezletet kezdeményeztek azok után, hogy a Newcastle United egyesülete csütörtökön egy szaúd-arábiai hátterű konzorcium kezébe került.

A Premier League klubjai szerint a világ egyik legnézettebb bajnokságának megítélése "sokat romolhat" az üzlet miatt: korábban az Amnesty International jogvédő szervezet is sürgette a PL vezetését, hogy az emberi jogi kérdésekkel kapcsolatban vizsgálja meg a tulajdonosokat és a vezetőket.

A Newcastle-t megvásárló konzorcium a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll. A PIF már korábban is szerette volna megszerezni a klubot, ám 14 hónappal ezelőtt visszavonta 305 millió fontos ajánlatát, miután a Premier League nem adta meg a jóváhagyást az adásvételhez. A helyzet ezen a héten azért változott, mert szerdán a katari székhelyű beIN Sports műsorszolgáltató, a Premier League jogtulajdonosa kijelentette, hogy Szaúd-Arábia feloldja a csatorna eddigi tiltását, és leállítja az illegális streaming szolgáltatásokat is. Szintén fontos lépés volt, hogy a Premier League "jogilag kötelező érvényű" biztosítékot kapott arról, hogy egyértelműen elkülönül egymástól a PIF és a szaúdi állam, annak ellenére, hogy a PIF elnöke Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös.

(Kiemelt kép: Newcastle, 2021. október 8. Szurkolók ünnepelnek a newcastle-i St. James' Park stadion előtt 2021. október 7-én, miután a Newcastle United első osztályú angol labdarúgóklubot megvásárolta egy szaúdi-arábiai hátterű konzorcium, amely a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll. MTI/AP/Scott Heppell)

 

2022. október 3., 06:42

Elveszítette veretlenségét vasárnap, a labdarúgó OTP Bank Liga 9. fordulójában a címvédő és listavezető Ferencváros, amely a mögötte kétpontos lemaradással második Kecskemét vendégeként kapott ki 2-0-ra.

2022. október 2., 21:49

Súlyos betegség után, 69 évesen elhunyt Udvarhelyi Gábor, a vívók korábbi szövetségi kapitánya.

2022. október 2., 19:50

Az első helyen kiemelt Novak Djokovic nyerte meg a 949 ezer dollár (380 millió forint) összdíjazású tel-avivi keménypályás férfi tenisztornát, mivel a vasárnapi döntőben legyőzte a másodikként rangsorolt horvát Marin Cilicet.